Curatenia si Dezinfectia In Unitatile Sanitare – Ghid complet
Curatenia, dezinfectia si sterilizarea in unitatile sanitare sunt deosebit de importante pentru mentinerea unui spatiu curat si sigur. Fie ca vorbim de spitale, clinici de specialitate, laboratoare, cabinete individuale sau stomatologice, procedurile sunt stricte si reglementate. Afla tot ce trebuie sa stii despre igienizarea unitatilor sanitare, de la normele tehnice si metodele folosite pana la etapele curateniei si produsele ce trebuie folosite.
- Scopul curateniei, dezinfectiei si sterilizarii
- Norme tehnice privind curatenia si dezinfectia in unitatile sanitare
- Metode & tipuri de dezinfectie si sterilizare
- Etape ale curateniei
- Lista necesar curatenie in unitatile sanitare
Scopul curateniei, dezinfectie & sterilizarii in unitatile sanitare
Spre deosebire de cladirile de birouri, centrele comerciale sau locuintele private, unitatile sanitare necesita procedee de curatenie, dezinfectie si sterilizare deosebite. Iata care sunt motivele principale.
Reducerea contaminarii si riscului de infectare in clinica/cabinet
Principalul argument pentru o curatenie impecabila este reducerea contaminarii si riscului de infectare atat a pacientilor, cat si a personalului medical. Agentii patogeni pot afecta sanatatea persoanelor care se trateaza sau lucreaza in unitatea medicala, iar in unele cazuri pot duce la complicatii si pot pune viata in pericol. Drept urmare, curatenia, dezinfectia si sterilizarea sunt subiecte de trebuie luate in serios in orice unitate sanitara.
Increderea clientilor si a personalului
Imaginea afacerii poate fi afectata puternic daca locatia nu este perfect igienizata, iar pacientii isi vor pierde rapid increderea in servciile oferite. In acelasi timp, personalul nu doreste sa lucreze intr-un spatiu care nu ia in serios importanta sanatatii.
Respectarea legislatiei
Desi sanatatea oamenilor trebuie sa fie prioritara, nu putem trece cu vederea sanctiunile pe care le risca unitatile sanitare care nu tin cont de legislatie. Nerespectarea normelor de igiena se sanctioneaza cu amenzi usturatoare atat pentru sistemul medical de stat, cat si pentru cel privat.
Norme tehnice privind curatenia si dezinfectia in clinici si cabinete medicale
Procedurile de igienizare trebuie sa tina cont de normele tehnice privind curatenia si dezinfectia in unitatile sanitare, descrise pe larg in Ordinul 961 din 2016, Ordinul 1761 din 2021 si Ordinul 854 din 2022. Aspectele esentiale sunt elaborarea unui plan de curatenie, dezinfectie si sterilizare, utilizarea produselor adecvate si depozitarea corespunzatoare a acestora.
Elaborarea unui plan de curatenie si dezinfectie
Fiecare unitate sanitara trebuie sa elaboreze un plan de curatenie, dezinfectie si sterilizare pentru a asigura un mediu igienic. Programul este parte integranta a planului propriu unitatii sanitare de prevenire, supraveghere si limitare a infectiilor asociate ingrijirilor medicale. Urmarirea si controlul programului revin personalului unitatii respective.
Curatarea si dezinfectarea spatiilor cu produse adecvate
In unitatile sanitare se folosesc exclusiv produse de curatenie si dezinfectie aprobate de Ministerul Sanatatii si acceptate in Uniunea Europeana. Totodata, se aplica urmatoarele norme:
- produsele antiseptice si dezinfectante chimice trebuie sa aiba efect bactericid, fungicid, micobactericid, virulicid si sporicid, in functie de scopul utilizarii
- toate unitatile sanitare au obligatia de a solicita avizul Comisiei Nationale de Produse Biocide si rezultatele de laborator care au demonstrat eficacitatea acestora si certificatul de marcaj CE
Depozitarea produselor de curatenie
Produsele de curatenie utilizate in unitatile sanitare trebuie depozitate corespunzator. Astfel, se organizeaza un spatiu de depozitare a produselor si ustensilelor aflate in stoc, care sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- peretii si podeaua sa fie impermeabili si usor de igienizat
- sa existe ventilatie naturala sau mecanica
- sa fie iluminat corespunzator
- sa aiba un grad de umiditate optim pentru pastrarea calitatii produselor
- sa permita aranjarea materialelor de curatare si accesul usor la acestea
Totodata, trebuie sa existe un spatiu destinat produselor si ustensilelor aflate in rulaj si pregatirea activitatii de curatare. Spatiul trebuie sa indeplineasca conditiile anterioare, plus:
- sa aiba o suprafata care sa permita desfasurarea activitatii de pregatire a materialelor si ustensilelor
- sa detina sursa de apa rece si calda
- sa aiba dispenser cu sapun lichid si prosoape de unica folosinta
- sa aiba masina de spalat cu uscator, cuva sau bazin cu sursa de apa pentru spalarea ustensilelor folosite
- sa exista suport uscator pentru manusi de menaj, perii si alte ustensile
Sursa foto: unsplash.com
Metode & tipuri de dezinfectie si sterilizare
Exista mai multe metode prin care obiectele si suprafetele pot fi dezinfectate sau sterilizate. Procedeele se realizeaza printr-un ansamblu de metode, unele chimice, altele fizice. Exemplele includ:
- autoclavare (sterilizarea cu vapori de apa sub presiune): cea mai utilizata metoda pentru materiale si instrumente chirurgicale; a inlocuit fierberea
- pasteurizare: aseptizarea unor lichide la temperaturi sub 100°C, urmată de racire brusca
- radiatii UV: sterilizeraza aerul si diverse suprafete
- radiatii ionizante: sterilizeaza solutii perfuzabile si pulberi, materiale de sutura, instrumentar, manusi, halate, sonde, tuburi
- liofilizare: sterilizarea vaccinurilor si serurilor
- alcool 70%: folosit in afectiuni inflamator-infectioase, in aplicatii scurte
- produse de dezinfectie sau sterilizare (substante pe baza de clor, apa oxigenata, permanganat de potasiu, acid boric, detergenti): dezinfecteaza obiecte sanitare, plagi si mucoase, vase mici, lenjerie, vesela, incaperi, dupa caz
Etapele curateniei in cabinete medicale si spitale
Operatiile de curatenie si dezinfectie din cabinete medicale, spitale, laboratoare si alte unitati sanitare se stabilesc in functie de zone si suprafetele sau obiectele ce necesita igienizare.
Clasificarea zonelor din unitate
Zonele din unitatile sanitare sunt clasificate in functie de gradul de asepsie al actelor medicale care se practica in spatiul respective. Se disting astfel 4 zone:
- zona 1: spatiile unde nu circula bolnavi (holul de la intrarea principala, servicii administrative, servicii economice, intretinere etc)
- zona 2: spatii cu bolnavi neinfectiosi (holuri, lifturi, scari, sali de asteptare, sectii medicale, cabinete pentru consultatii ambulatorii, maternitati etc)
- zona 3: spatii cu pacienti foarte sensibili (urgente, terapie intensiva, sali de tratament, saloane, laboratoare, periatrie, reanimare etc)
- zona 4: obiectivul este evitarea aducerii germenilor din alte zone (neonatologie, bloc operator, sectii de arsi, oncologice, chimioterapie etc)
De asemenea, suprafetele, instrumentarul si echipamentele sunt clasificate astfel:
- non-critice: nu vin in contact cu pacientul sau ating doar pielea intacta (urinare, cadre pentru invalizi, uporturi, mobilier etc)
- semicritice: vin in contact cu mucoase intacte si nu penetreaza bariera tegumentara, cu exceptia mucoasei periodontale sau pielea (laringoscoape, echipament de anestezie, termometre, specul vaginal, interiorul incubatoarelor pentru bebelusi etc)
- critice: vin in contact cu tesuturi sau le penetreaza (instrumentar chirurgical sau stomatologic, echipamentul personalului din sala de operatie, endoscoape, dispozitive intravasculare etc)
Alegerea metodei de curatenie, dezinfectie si/sau sterilizare trebuie sa tina cont de zone si de categoria din care obiectele si suprafetele fac parte.
Curatenia
Curatenia este cea mai comuna metoda de decontaminare si are ca scop indepartarea prafului, murdariei, substantelor organice si microorganismelor. Se realizeaza cu detergenti, produse de curatat si produse de intretinere, folosind maturi, mopuri, aspiratoare, lavete, bureti, manusi de menaj si alte materiale de spalare si accesorii.
Dezinfectia
Dezinfectia este procesul prin care sunt distruse pana la 99,9% din microorganismele patogene si se efectueaza doar in urma curateniei. Metodele de dezinfectie includ caldura uscata, razele UV, produse biocide tip 2 (pentru suprafete si ustensile) sau de tip 1 (pentru piele), solutii dezinfectante, produse antiseptice etc. Atentie, dezinfectia nu inlocuieste sterilizarea!
Sterilizarea instrumentarului medical
Sterilizarea este o procedura speciala, mai puternica decat dezinfectia. Se realizeaza atat prin metode fizice, cat si prin metode chimice sau o combinatie dintre cele doua. Pentru sterilizare se folosesc doar aparate autorizate si avizate si se respecta intocmai instructiunile de utilizare ale acestora. Sterilizarea instrumentarului medical se face cel mai des folosind pupinelul (sterilizatorul cu aer cald) si autoclavul (sterilizatorul cu abur sub presiune).
Sursa foto: unsplash.com
Lista necesar pentru curatenia si dezinfectia unui cabinet medical
Pentru a mentine igiena si siguranta in cabinetul medical, e necesar sa utilizezi produsele, accesoriile si echipamentele corespunzatoare.
Detergenti
In unitatile sanitare se folosesc detergenti profesionali de diferite tipuri: universali, abrazivi, pentru lustruit, pentru suprafete din sticla, marmura, linoleum, suprafete laminate, ceramica etc. Pot fi achizitionati sub forma de lichid, crema sau solutie spray.
Dezinfectanti
Dezinfectantii profesionali sunt clasificati in functie de actiune (mica, medie, ridicata) si au la baza diferite substante.
- dezinfectanti de nivel scazut – cu actiune mica: distrug majoritatea bacteriilor in forma vegetativa, unii virusi si unii fungi; nu actioneaza asupra mucegaiurilor, virusurilor neanvelopate, micobacteriilor si sporilor
- dezinfectanti de nivel intermediar – cu actiune medie: distrug bacterii in forma vegetativa, fungi, micobacterii si virusi; nu actioneaza asupra sporilor bacterieni
- dezinferctanti de nivel inalt – cu actiune ridicata: distrug bacterii in forma vegetativa, fungi, virusuri, micobacterii, majoritatea sporilor bacterieni
Ustensile si accesorii pentru curatenie
O curatenie impecabila e imposibila fara ustensilele si accesoriile potrivite. Unitatile sanitare au nevoie de carucioare de curatenie profesionale usor de manevrat, mopuri, raclete de apa, ustensile de spalat geamuri, pulverizatoare, lavete in cod de culori, bureti, manusi de menaj si saci de gunoi rezistenti.
Masini si aspiratoare
Masinile de curatat pardoseli sunt esentiale pentru obtinerea unei igiene ireprosabile in spitale si clinici medicale. Sunt ideale pentru spatiile cu circulatie intensa si sunt mai eficiente decat clasicul mop.
Un alt aparat indispensabil unitatilor sanitare este aspiratorul profesional. Oferta de pe piata include atat aspiratoare cu apa, cat si clasice, astfel incat se poate alege produsul potrivit nevoilor unitatii sanitare.
Mentinerea unui spatiu curat si dezinfectat este vitala in toate unitatile sanitare. Tinand cont de normele de igiena din acest articol, pacientii vor avea mai multa incredere in serviciile oferite, iar contaminarea si riscul de infectie sunt reduse.