office@higiene.ro+40 733 000 888Brasov, str. Ecologistilor, nr. 12BLuni–Joi: 08:00-16:30
Vineri: 08:00-15:30

Curatarea calcarului: cu ce se elimina depunerile de calcar? TOT ce trebuie sa stii

 

Intr-o baie, calcarul este cel mai mare pericol care afecteaza deopotriva aspectul baii, cat si instalatiile si obiectele sanitare conectate la acestea. Din pacate, calcarul este strans relationat de apa, astfel că acesta devine o problemă recurentă. 

Apa pe care o folosim zi de zi are in componența ei calciu, pe langă alte minerale si magneziu. Atunci când concentratiile sunt ridicate, micile particule de calciu se depun pe suprafetele stropite cu apa si, oricat le-am sterge, ele sunt greu de curatat, tocmai pentru că se depun in timp strat peste strat. 

Este important sa mentionam ca exista o diferenta intre Calciu (Ca) si Carbonatul de calciu (CaCO 3) sau calcarul. Principala diferenta dintre cele doua este faptul ca in timp ce calciul este un element chimic, acesta din urma este un compus chimic ce formeaza hidroxid de calciu atunci cand reactioneaza cu apa.

Cel mai adesea calcarul se depune pe bateriile de dus si pe pereti, dar si pe cabinele de dus, pe care este destul de greu sa le curatam.

Iata ce vei gasi in acest articol:

Cu ce se curata calcarul din baie?
Cu ce se curata faianta din baie de calcar?
Cu ce se curata cabina de dus de calcar?
Cu ce se curata WC-ul de calcar?
Cum se curata calcarul de pe diverse obiecte & electronice
Cu ce se curata fierul de calcat de calcar?
Cu ce se curata masina de spalat de calcar?
Cu ce se curata aparatul de cafea/espressorul de calcar? 
Cum cureti de calcar sterilizatorul? 
Accesorii de care ai nevoie atunci cand cureti calcarul
Prevenirea depunerilor de calcar
Curatarea calcarului cu mijloace naturale: Otet, Lamaie
Ce sa NU faci atunci cand cureti calcarul

 

Cu ce se curata calcarul din baie: de pe baterii, lavoar, cada?

Chiar daca poate parea dificil, calcarul din baie poate fi curatat. Inainte de a apela la orice solutie este important sa stii ce este calcarul, unde si de ce se depune acesta. De asemenea trebuie sa intelegi ce este apa dura si care sunt efectele acesteia asupra spatiilor. 

Calcarul se poate depune pe bateriile de la dus si lavoar, pe chiuvete, lavoare si cada, dar si pe peretii acoperiti cu faianta sau piatra naturala. Practic, fiecare strop de apa care stropeste suprafetele creeaza o zona propice formarii calcarului. 

Suprafetele devin poroase si permit astfel dezvoltarea calcarului ori de cate ori suprafetele sunt udate din nou. In plus, o data cu trecerea timpului calcarul devine mai greu de curatat tocmai din cauza suprapunerii mai multor straturi de calcar.

focus photo of silver stainless steel faucet

Sursa foto: unsplash.com

Cu ce se curata faianta din baie de calcar?

Desi nu are o suprafata poroasa, ci din contra, faianta este intotdeauna afectata de calcar. Acest lucru se intampla deoarece atunci cand folosim apa aceasta stropeste zonele adiacente, inclusiv peretii. 

Poti preveni aparitia petelor de calcar prin stergerea peretilor dupa fiecare utilizare a robinetului sau dusului, insa acest lucru nu va fi suficient. De asemenea, poti incerca sa folosesti metodele de curatare cu produse din casa, cu lamaie, otet si bicarbonat, insa vei vedea ca acestea nu vor avea un succes la fel de mare precum produsele profesionale anticalcar pentru suprafete ceramice

In plus, nu vei putea folosi otet in toata baia, deoarece mirosul neplacut al acestuia nu iti va permite sa stai sa cureti pentru multa vreme, asa ca vei avea nevoie de un detergent profesional anticalcar pe care sa il folosesti, mai ales pe zone extinse. 

Free Crop housewife cleaning surface near sink Stock Photo

Sursa foto: pexels.com

Cu ce se curata cabina de dus de calcar?

Cabina de dus este, de asemenea, expusa formarii calcarului, deoarece peretii acesteia sunt stropiti permanent in timpul utilizarii apei. Stropii de apa pot fi curatati cu ajutorul unei raclete, imediat dupa dus si uscati cu o laveta, insa ar trebui sa stii ca, fiind un spatiu umed, in baie se vor forma vapori care se vor depune direct pe suprafete. Astfel, oricat de mult te-ai stradui sa lasi in urma ta o baie uscata, acest lucru este practic imposibil. 

Ce poti face, in schimb, este sa folosesti o solutie pentru calcar precum detergentii profesionali pentru curatare, care sa acopere suprafete multiple, cum ar fi sticla, PVC, suprafete ceramice sau inox. In acest fel, folosind o solutie pentru calcar, vei avea si certitudinea ca produsele folosite nu distrug garniturile din cauciuc, asa cum o face spre exemplu otetul sau alte solutii homemade pe baza de citrice si bicarbonat. 

Free Interior of stylish bathroom in cottage Stock Photo

Sursa foto: pexels.com

Cu ce se curata WC-ul de calcar?

Zona toaletei necesita si ea o curatare temeinica, mai ales pentru ca de cele mai multe ori doar avem senzatia ca WC-ul este perfect curat. Chiar daca te ocupi de curatarea zilnica a zonei, nu uita ca apa dura este responsabila de depunerile de calcar. O data ce acestea se formeaza, este destul de greu sa le indepartezi. Cel mai adesea calcarul se depune sub marginile WC-ului, in zonele greu accesibile, dar si in interiorul vasului. 

Poti folosi o solutie curatat depuneri calcar pudrand suprafata toaletei cu bicarconat, pentru ca mai apoi sa adaugi otet. In acest fel vei sparge depunerile de calcar si vei putea curata cu usurinta. Totusi, daca vorbim despre calcar depus constant in timp, vei avea nevoie de o solutie anti calcar profesionala, care sa curete in profunzime pana la atingerea substratului initial. 

Free From above of crop anonymous person in rubber gloves using soapy sponge while cleaning toilet bowl Stock Photo

Sursa foto: pexels.com

Cum se curata calcarul de pe diverse obiecte & electronice

Apa dura este o problema care afecteaza atat obiectele sanitare, cat si obiectele electrocasnice. Relatia de codependenta este clara, pentru ca unele electrocasnice folosesc apa pentru functionare sau incalzesc apa de care avem nevoie. 

Poti folosi un filtru calcar pentru dedurizare, pentru eliminarea calcarului din apa, insa vei vedea ca in zonele cu apa foarte dura acest lucru nu va fi suficient. Solutia este, asadar, curatarea temeinica si constanta a electrocasnicelor, astfel incat functionalitatea acestora sa nu fie pusa in pericol. 

Cu ce se curata fierul de calcat de calcar?

Fierul de calcat cu aburi este unul dintre cele mai utilizate obiecte electrocasnice, iar acesta trebuie sa fie curatat macar o data la doua saptamani. Pentru curatarea exterioara a fierului poti folosi o laveta moale, umezita, iar pentru talpa foloseste o laveta pe care pui putina sare sau pasta de dinti. In zona orificiilor poti sterge cu un betisor cu apa distilata, astfel incat sa poti curata praful si alte impuritati.

La interior (cu efect la exterior) poti folosi un amestec format din otet si apa, pe care il vei turna in orificiul special pentru apa. Se recomanda sa nu folosesti apa de la robinet, deoarece aceasta este apa dura, asa ca poti folosi in schimb apa imbuteliata sau apa distilata. 

Dupa ce ai turnat amestecul poti porni fierul, apasand in acelasi timp pe butonul de aburi, pentru curatarea interioara a orificiilor, acolo unde calcarul se depune cel mai adesea. Daca nu vei efectua aceasta curatare interioara, vei vedea ca in timp fierul tau de calcat va murdari hainele, deoarece va lasa reziduuri de calcar pe acestea. 

Free Green White Philips Iron Stock Photo

Sursa foto: unsplash.com

Cu ce se curata masina de spalat de calcar?

Masina de spalat rufe sau vase se poate defecta din cauza depunerilor de calcar din cuva si de pe compenentele interioare (radiator, tambur). Pentru a curata masina de spalat si pentru a-i reda stralucirea poti folosi o cana de otet si un ciclu de spalare “in gol”, adica fara haine. 

Free White Front Load Washing Machine Stock Photo

Sursa foto: pexels.com

Cu ce se curata aparatul de cafea/espressorul de calcar? 

Nu exista apa in natura, deci nici la robinet, fara calcar, asadar acest lucru inseamna ca si aparatul de cafea va avea de suferit de pe urma apei dure. In cazul expresorului lucrurile stau diferit insa, deoarece apa cu calcar dauneaza sanatatii, iar espressorul produce o bautura pe care o ingeram.

Pentru a te pune la adapost, foloseste macar o data pe saptamana o solutie pentru dizolvarea calcarului cu care sa cureti interiorul aparatului de cafea. Poti folosi otet diluat cu putina apa si poti lasa amestecul in aparat, in timp ce il pornesti. Ulterior clateste, pentru a indeparta reziduurile. 

black and gray blender

Sursa foto: unsplash.com

Cum cureti de calcar sterilizatorul? 

Sterilizatoarele sunt aparate menite sa ucida microbii, virusurile si bacteriile, insa se  pot transforma cu usurinta chiar ele in adevarate pericole. Sterilizatorul se curata prin introducerea unei cantitati de otet in tavita pentru apa (pentru sterilizare) si pornirea aparatului. Aburul cu particulele de otet va avea rolul de a distruge barierele de calcar, iar acestea se vor curata mai usor. Ulterior, se poate sterge sterilizatorul cu o laveta, iar procesul trebuie facut macar o data pe saptamana. 

Accesorii de care ai nevoie atunci cand cureti calcarul

Pentru a curata in mod eficient suprafetele nu este suficient doar sa te inarmezi cu otet si bicarbonat pentru calcar sau cu detergenti profesionali. Exista o multitudine de consumabile pentru igiena si curatenie care iti sunt necesare, dupa cum urmeaza:

– manusi – te protejeaza de actiunea substantelor de curatare la nivelul tegumentelor;

– lavete – le vei folosi pentru a curata sau pentru a sterge anumite zone. Poti folosi chiar lavete abrazive in cazul in care petele de calcar sunt dificile;

– bureti normali – cu ajutorul buretilor vei putea freca zonele cu probleme, in vederea curatarii;

– bureti de sarma – pentru curatarea zonelor dificile;

– masti – pentru a nu inhala vaporii substantelor folosite pentru curatare;

yellow sponge between two steel wools

Sursa foto: unsplash.com

Prevenirea depunerilor de calcar

Depunerile de calcar pot fi prevenite astfel incat sa nu fii nevoit sa cureti mereu calcarul de pe suprafete. Pentru a preveni aparitia calcarului trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

– curata si usuca foarte bine suprafetele cele mai expuse la stropirea cu apa (sterge faianta, gresia, oglinzile, cabina de dus, robinetii);

– curata la intervale regulate de timp obiectele electrocasnice: masina de spalat rufe si vase, fierbatorul, aparatul de cafea, fierul de calcat;

– instaleaza un filtru anticalcar- pentru a retine particulele de calciu din apa de la robinet;

– foloseste doar solutii profesionale pentru zonele sensibile- pentru curatare calcar si pentru indepartare, mai ales in zona garniturilor.

Curatarea calcarului cu mijloace naturale: Otet, Lamaie

Pentru a curata punctual anumite zone si pentru curatenia de mentinere poti folosi si amestecuri preparate in casa, doar ca acestea au si unele dezavantaje. Spre exemplu, cea mai cunoscuta combinatie este folosirea otetului cu bicarbonat. 

De asemenea, se mai pot face amestecuri din coaja de citrice macerata, pe care o poti aplica pe suprafete. Totusi, aceste solutii nu sunt tocmai igienice si sigure precum o solutie curatat calcar profesionala, asadar se recomanda sa le folosesti mai putin sau doar in zonele sensibile. 

Ce sa NU faci atunci cand cureti calcarul

Fireste ca iti doresti suprafete fara calcar si electrocasnice care sa nu fie afectate de influenta acestuia. Totusi, ai grija ca atunci cand alegi o solutie de curatare calcar sa produci mai mult rau decat bine, asadar urmeaza aceste sfaturi:

– poarta manusi, masti si alte echipamente de protectie cand aplici substantele;

– nu aplica solutiile de curatat calcarul pe zone sensibile sau componente care se pot defecta;

– nu folosi solutii neavizate si nu incerca lucruri despre care nu te-ai documentat suficient. 

Calcarul poate fi o adevarata problema pentru locuinta si sanatate, insa exista solutii pentru a scapa de acesta. Fie ca optezi pentru filtre anticalcar/dedurizator sau pentru curatarea periodica a obiectelor din casa, calcarul nu se va mai depune la fel de usor, iar casa ta va fi protejata.

HIGIENE LACROIX utilizează cookie-uri pentru funcționarea acestui website. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare a cookie-urilor.
Accept cookie-urile!

Se incarca