office@higiene.ro+40 733 000 888Str. Pictor Ștefan Luchian nr. 25J, BrașovLuni–Joi: 08:00-16:30
Vineri: 08:00-15:30

Mucegai – Cum scapi de el? Tipuri de mucegai & solutii antimucegai

Curatenia si igiena sunt esentiale pentru prevenirea umezelii si mucegaiului intr-o locuinta, cladire de birouri sau in HoReCa. Cele doua probleme pot provoca deteriorarea structurii cladirii, pot prezenta riscuri pentru sanatatea oamenilor si pot face ca afacerile sa piarda clienti. Afla care sunt cauzele de aparitie, ce metode de preventie exista, cum scapi de mucegai in mod eficient si multe alte informatii utile in acest articol:

Ce este mucegaiul? 

Mucegaiul este o forma de ciuperca si poate aparea atat in interior, cat si la exterior. Se multiplica prin spori, care se raspandesc plutind in aer si se dezvolta in medii umede si calde. Mucegaiul se raspandeste pe diferite tipuri de materie organica sau in descompunere. Exista multe specii, motiv pentru care are culori diferite. In aer liber, mucegaiurile supravietuiesc folosind plante si materii organice ca sursa de nutritie. In interior, au nevoie de umiditate ridicata si o sursa de carbon din materialele de contructie sau din continutul cladirii pentru a creste.

Aceste ciuperci sunt periculoase din mai multe motive:

  • afecteaza sanatatea oamenilor care locuiesc sau lucreaza in cladirea respectiva
  • afecteaza sanatatea animalelor de companie
  • deterioreaza treptat structura cladirii
  • pot face ca afacerile sa
  • piarda clienti

a close up of a piece of metal with moss growing on it

Sursa foto: unsplash.com

De ce apare mucegaiul?

Sporii de mucegai sunt peste tot, insa nu sunt vizibili cu ochiul liber. Ei nu ne afecteaza neaparat decat atunci cand se dezvolta si cauzeaza mucegai. Mucegaiul infloreste doar cand sporii aterizeaza in zone cu conditii ideale pentru crestere, cum ar fi un nivel ridicat de umiditate si un aport de nutrienti adecvat. Se creaza astfel colonii care incep sa se dezvolte tot mai mult, daca nu sunt identificate in timp util.

Mucegaiul apare de obicei in zone in care au avut loc scurgeri si inundatii, ferestre unde se formeaza condens si locuri in care aerul nu circula, precum in spatele vasului de toaleta.

Sporii pot intra in cladiri prin ferestre si usi deschise, sisteme de ventilatie sau daca se ataseaza de obiecte, imbracaminte, incaltaminte sau animale de companie.

De ce apare mucegaiul in casa / pe pereti

Mucegaiul poate aparea intr-o casa si pe pereti din mai multe motive. Una dintre cauzele principale este excesul de umiditate, care poate proveni dintr-o varietate de surse: scurgeri in acoperis, pereti sau tevi, inundatii, umiditate ridicata sau ventilatie slaba. Cand sporii de mucegai aterizeaza pe o suprafata umeda, incep sa creasca si sa formeze colonii.

Un alt motiv pentru care mucegaiul poate aparea pe pereti este umiditatea. Cand aerul cald si umed intra in contact cu o suprafata rece, se poate forma condens. Asta se intampla de obicei in zonele unde ferestrele nu sunt etansate corespunzator sau exista o izolatie slaba.

Materialele de constructie sunt o alta cauza de aparitie a mucegaiului. Sporii pot folosi drept hrana lemnul, gips-cartonul, hartia si izolatia.

Unele zone sunt mai predispuse la cresterea mucegaiului:

  • baie: in spatele vasului de toaleta, in colturile cabinei de dus, pe tavan
  • bucatarie: in spatele chiuvetei, in dreptul plitei, pe pereti
  • subsoluri, mansarde, garaj: pe pereti si tavan
  • spalatorii: pe pereti si tavan, in spatele masinii de spalat rufe
  • toate camerele: la ferestre si pervaze

De ce apare mucegaiul in HoReCa

In HoReCa, mucegaiul apare din aceleasi motive: scurgeri de apa, umiditate ridicata si ventilatie slaba in special in locurile in care se prepara mancarea sau unde umiditatea este crescuta. In restaurante, se poate forma in zonele in care alimentele sunt pregatite, depozitate si servite, cum ar fi bucatariile, frigiderele si incaperile de depozitare. Aici, mucegaiul se poate dezvolta atat pe pereti si alte suprafete, cat si pe alimente. In camerele de hotel apare de obicei in bai, unde umiditatea e generata de dusuri dese, iar ventilatia este slaba. In plus, camerele de hotel raman de cele mai multe ori inchise si neaerisite pentru perioade lungi de timp.

Mucegaiul poate provoca deteriorarea cladirilor si prezinta riscuri pentru sanatatea angajatilor si oaspetilor. Mai mult, reputatia hotelului va fi afectata daca mucegaiul provoaca un miros neplacut, pete sau decolorare.

De aceea, e important sa se ia masuri preventive, iar daca mucegaiul deja a aparut, problema trebue abordata imediat. Daca exista scurgeri, ele trebuie rezolvate cat mai curand, apoi zonele afectate trebuie ventilate si uscate. Totodata, se folosesc dezinfectanti si solutii anti-mucegai profesionale.

Tipuri de mucegai 

Exista mai multe tipuri de mucegai, clasificate de obicei dupa culoare. Iata care sunt caracteristicile lor.

Mucegaiul alb

Mucegaiul alb e cauzat de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum. Are o gama foarte larga de gazde, insa toate sunt specii de plante. Devine o problema atunci cand vremea rece si umeda apare in timpul dezvoltarii culturilor si poate duce la pierderea completa a acestora.

Mucegaiul verde albastrui 

Mucegaiul verde albastrui e cauzat de ciuperca Penicillium. Se gaseste in general in solul zonelor producatoare de citrice si e o sursa majora de degradate a fructelor. 

Mucegaiul verde 

Mucegaiul verde este cauzat de doua tipuri de ciuperci: Aspergillosis si Cladosporium. Poate cauza infectii ale pielii si unghiilor de la picioare, ale sinusurilor si plamanilor. Afecteaza in special persoanele care sufera de astm bronsic si alte boli respiratorii.

three oranges and an egg on a blue background

Sursa foto: unsplash.com

Pete maronii de mucegai

Mucegaiul maro, cauzat de ciuperca Alternaria, e de obicei un semn al problemelor legate de instalatii sanitare. Apare si in urma excesului de umiditate sau a daunelor cauzate de apa. In general este ascuns, deci daca incepe sa se prezinte la suprafata, problema e mai grava decat se prezinta.

Mucegaiul negru

Mucegaiul negru apare din cauza ciupercii numita Stachybotrys. Poate creste pe hartie, gips-carton, placi de fibre si alte materiale cu un continut ridicat de celuloza.

Cum scapi de mucegai?

Eliminarea mucegaiului poate fi un proces complex, insa exista o serie de pasi de care trebuie sa tii cont. 

Identifica sursa de umiditate si rezolva problema: repara tevile, imbunatateste ventilatia etc.

Imbraca un echipament de protectie: manusi, ochelari de protectie si masca.

Indeparteaza materialele mucegaite: arunca la gunoi in special materialele poroase care nu pot fi igienizate.

Ventileaza si scapa de umezeala: deschide larg geamurile si foloseste un dezumidificator.

Curata mucegaiul: foloseste detergenti si solutii de curatare specifice, anti-mucegai, atat pe zona vizibil afectata, cat si pe cele adiacente.

Daca mucegaiul este foarte extins sau nu esti sigur cum trebuie sa procedezi, iti recoomandam sa apelezi la o companie profesionala pentru a gestiona in siguranta procesul.

Cu ce se curata mucegaiul de pe pereti?

Pulverizeaza solutia anti-mucegai pe suprafata peretelui, apoi foloseste un spaclu pentru a indeparta cat mai bine mucegaiul. Aplica din nou solutia si las-o sa actioneze cel putin 20 de minute, apoi sterge peretii cu o carpa uscata. Nu folosi miscari de du-te-vino pentru a nu imprastia sporii pe o suprafata mai mare.

person in blue gloves holding white textile

Sursa foto: unsplash.com

Cu ce se scoate mirosul de mucegai din mobila?

Pentru a reusi sa scapi de mirosul neplacut, trebuie intai sa stii cu ce se curata mucegaiul de pe mobila. Si in acest caz, trebuie folosit un detergent special anti-mucegai, insa de data aceasta unul care nu afecteaza materialul. Foloseste apoi otet pentru a indeparta mirosurile.

Cu ce se curata mucegaiul din baie?

Foloseste o solutie pentru mucegai sau clor, insa doar daca baia ta are o fereastra pe care o poti deschide larg. Verifica cu atentie inclusiv interiorul dulapioarelor si suprafetele din spatele lor.

Factori favorizanti pentru mucegai

Am discutat despre cauzele specifice ale dezvoltarii mucegaiului, insa trebuie sa cunosti si factorii care favorizeaza aparitia problemei. Iata care sunt cei mai comuni:

  • tamplaria PVC. Impiedica pierderile de caldura, insa reduc circulatia aerului. De aceea, e recomandat sa aerisesti cel putin o data pe zi.
  • lipsa unei temperaturi constante. Schimbarile constante de temperatura pot duce la aparitia condensului.
  • intunericul. Mucegaiul are nevoie si de intuneric pentru a se dezvolta. E recomandat sa nu folosesti constant jaluzele opace sau draperii groase.

Cum se depisteaza mucegaiul?

De obicei poti vedea sau mirosi aceasta problema. De exemplu, poate simti un miros de mucegai in dormitor sau in baie. Cauta semne vizibile: pete usor neclare, decolorate sau lipicioase care cresc in dimensiune. Poate fi necesar sa te uiti in spatele pieselor de mobilier, sub covoare, sub tapet etc. 

Totodata, fii atent si la igrasie. Multe persoane confunda igrasia cu mucegaiul, insa cele doua sunt diferite. Igrasia se refera la umezeala care persista in pereti si nu este vizibila. Ea poate sa apara din urmatoarele motive: scurgeri de tevi, umezeala care se ridica de la subsol, fisuri in acoperis, vreme rea, abur de la gatit, dus sau baie si ventilatie slaba. Daca nu gestionezi problema, igrasia poate cauza aparitia mucegaiului. 

Complicatii – Cum afecteaza mucegaiul sanatatea?

Alergiile si iritatiile sunt cele mai frecvente simptome ale expunerii la mucegai. Infectiile grave sunt relativ rare si apar in general la persoane in varsta, care sufera de boli respiratorii sau care au un sistem imunitar slabit. Alte simptome includ congestia nazala, mancarimi si lacrimarea ochilor, dificultati de respiratie, tuse, eruptii cutanate si dureri de cap. In HoReCa, toate acestea pot duce la pierderea clientilor, motiv pentru care e imperativ sa previi eficient mucegaiul.

Atentie, si animalele de companie pot avea probleme din cauza mucegaiului din casa! Simptomele se impart in 3 categorii: cauzate de inhalare, ingerare sau reactii alergice. Inhalarea mucegaiului poate cauza secretii nazale, stranut, tuse, letargie si, in unele cazuri, sangerare din gura sau nas. Ingestia, in schimb, poate duce la pierderea apetitului, modificari ale scaunului si varsaturi. In cazul unei reactii alergice, poti observa scarpinat sau spalat excesiv, care uneori progreseala pana la pierderea blanii si iritatii.

Metode de preventie a mucegaiului

Cea mai eficienta metoda de preventie a mucegaiului este controlul umiditatii. Igienizarea locuintei sau a cladirii e de asemenea importanta. Iata ce ar trebui sa faci:

  • foloseste un dezumidificator
  • aeriseste zilnic cladirea
  • foloseste hota cand gatesti
  • instaleaza un ventilator la baie, daca nu ai fereastra
  • usuca hainele la aer liber sau langa o fereastra deschisa
  • asigura-te ca tesaturile sunt bine uscate inainte de a le depozita
  • fa curatenie regulat pentru ca sporii sa nu se instaleze pe suprafete si obiecte
  • foloseste produse care distrug mucegaiul cand cureti baia
  • actioneaza rapid daca apare o teava sparta sau o scurgere
  • verifica si repara jgheaburile, canalele de scurgere etc

clear glass-top table and three chairs

Sursa foto: unsplash.com

Desi putem gasi spori de mucegai in toate mediile interioare, ei nu ii afecteaza pe majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, persoanele cu un sistem imunitar slab sau care au boli pulmonare prezinta un risc de alergii. De aceea, e nevoie sa mentii un spatiu curat, uscat si bine ventilat. Daca te confrunti deja cu mucegaiul, tine cont de recomandarile de mai sus pentru a scapa cat mai repede de el.

Surse:

  • “What Is Mold?.” NIOSH, 2023, www.cdc.gov/niosh/topics/indoorenv/whatismold.html. Accesat la 25 ianuarie 2023.
  • ‌“Mold and Your Home: What You Need to Know.” Ney York State Department of Health, 2022, www.health.ny.gov/publications/7287/. Accesat la 25 ianuarie 2023.
  • “Is Mold in Your House a Problem? What You Need to Know.” Medical News Today, 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/288651. Accesat la 25 ianuarie 2023.
HIGIENE LACROIX utilizează cookie-uri pentru funcționarea acestui website. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare a cookie-urilor.
Accept cookie-urile!

Se incarca