office@higiene.ro+40 733 000 888Str. Pictor Ștefan Luchian nr. 25J, BrașovLuni–Joi: 08:00-16:30
Vineri: 08:00-15:30

Cum scapi de igrasie & mucegai – GHID complet de combatere

Igrasia este o problema comuna si totodata complexa ce nu trebuie trecuta cu vederea. Pentru a trai intr-un mediu primitor si sanatos, e important sa actionezi rapid, altfel poate duce la mucegai si un numar de probleme de sanatate. Afla din acest articol cum faci diferenta dintre igrasie si mucegai, din ce motive apar, ce riscuri prezinta si cum sa scapi de igrasie in mod eficient.

Ce este igrasia?

Termenul de igrasie este deseori confundat cu cel de mucegai. Inainte de a discuta despre cauze si solutii, e nevoie sa intelegi diferenta dintre igrasie si mucegai. 

Igrasia este umezeala persistenta din peretii unei cladiri si apare cand apa sau vaporii se infiltreaza in porii zidariei. Fenomenul nu este vizibil, spre deosebire de mucegai, care e caracterizat prin aparitia petelor cenusii sau verzi. Mucegaiul apare dupa igrasie si reprezinta ciuperci care se dezvolta pe zid, deteriorand materialul.

Tipuri de igrasie

Cei mai multi dintre noi au intampinat cel putin o data probleme cu igrasia. Aceasta este in general de doua tipuri, cu cauze si solutii diferite.

Igrasia infiltrativa

Cea mai comuna forma de igrasie este cea infiltrativa, care, asa cum indica numele, apare cand in pereti se infiltreaza apa. Scurgerile tevilor, inundatiile de la vecini si ploaia puternica sunt principalele cauze pentru care apare.

Condensul

Condensul este cauzat de un nivel prea ridicat de umiditate. In interior, nivelul optim de umiditate ar trebui sa fie de maxim 40% iarna, maxim 45% cand temperatura de afara ajunge la cel mult 10°C si maxim 50% cand temperatura este cuprinsa intre 10 si 20°C. Daca umiditatea aerului din casa este prea mare se formeaza condens, iar daca acesta este prezent frecvent, duce la igrasie.

Igrasie – Cauze

Young man cooking fresh food at home and opening lid of steaming pot.

Sursa foto: freepik.com

Cand vrem sa aflam de ce se face igrasie in casa, trebuie sa identificam o cauza specifica. Umezeala este principalul motiv, insa pot exista mai multe motive pentru care apare.

Scurgeri de tevi

Cei care locuiesc la bloc sunt cu siguranta familiari cu aceasta situatie. Cand ti-e lumea mai draga, observi ca pe tavanul din baie sau bucatarie a aparut o pata mare de apa. E clar, s-a spart o teava de la vecini si esti inundat! Insa stiai ca igrasia poate aparea si din cauza propriilor tale tevi? Daca o teava din perete s-a fisurat si nu este detectata la timp pentru a fi schimbata, umezeala se poate infiltra cu usurinta in perete.

Umezeala care se ridica de la subsol

Te poti confrunta cu umezeala in subsol daca obisnuiesti sa usuci rufe acolo, tevile nu sunt bine izolate sau picura, exteriorul nu este hidroizolat sau spatiul nu este aerisit. Cu timpul, umezeala si igrasia se pot ridica si la parterul locuintei.

Fisuri in acoperis

Long shot roofer working with helmet

Sursa foto: freepik.com

Fisurile din acoperis permit ploii si zapezii sa patrunda in tavan si pereti. De aceea, e recomandat sa verifici des acoperisul pentru a identifica in timp util eventualele deteriorari ale sale.

Vreme rea sau zone cu umiditate ridicata

Daca locuiesti intr-o zona cu umiditate ridicata sau ploi dese, riscul de aparitie al igrasiei creste. Drept urmare, e nevoie sa te concentrezi pe metodele de preventie, sa repari imediat orice fisura din pereti sau acoperis si sa actionezi rapid daca apa se infiltreaza in pereti.

Abur de la gatit

Cand gatim, aburul ajunge pe suprafetele reci din bucatarie si se transforma in condens. Il observam in special pe faianta din spatele plitei, pe fereastra sau pe mobila. Cu timpul, condensul se infiltreaza in pereti si duce la igrasie, apoi la mucegai.

Abur de la dus sau baie

Igrasia din baie apare din acelasi motiv ca cea din bucatarie. Aburul de la dus creeaza condens care ajunge sa intre in pereti. Problema e des intalnita in apartamentele de bloc unde baia nu are o fereastra.

Ventilatie slaba

Ventilatia slaba a casei sau apartamentului nu permite eliminarea umiditatii si umezelii. Se formeaza astfel igrasie, iar mai tarziu mucegai.

Cum scapi de igrasie

Fotografii gratuite de Hota

Sursa foto: pixabay.com

Cand ai igrasie, trebuie sa actionezi rapid pentru ca peretii sa nu dezvolte mucegai. Scopul principal este sa scapi de umiditate si exista un numar mare de metode prin care poti face asta.

Instalarea unei hote

Hota iti permite sa eviti condensul, implicit igrasia. Daca in acest moment nu iti permiti sa montezi una, incearca sa gatesti cat mai des cu geamul deschis si tine usa de la bucatarie inchisa. 

Montarea unui ventilator

Ventilatorul functioneaza la fel ca hota si e ideal pentru spatiile in care nu exista geamuri, precum unele bai de apartament. Daca nu poti monta unul in acest moment, pastreaza usa baii intredeschisa atunci cand te speli pentru ca aburul sa nu ramana blocat doar in acea incapere. In acelasi timp, deschide fereastra din camera cea mai apropiata pentru a aerisi.

Hidroizolatia acoperisului

Deseori, igrasia apare din cauza izolatiei slabe a acoperisului sau peretilor. Pentru a evita aceasta situatie neplacuta, investeste intr-un sistem de hidroizolatie eficient care iti va feri locuinta de fenomenele naturii.

Folosirea unui dezumidificator

Achizitionarea unui dezumidificator este una dintre cele mai simple solutii impotriva igrasiei. Gasesti pe piata atat dezumidificatoare ieftine, care functioneaza cu o pastila absorbanta, cat si aparate profesionale electrice.

Folosirea unei vopsele anti-mucegai

Vopselele anti-mucegai au in compozitie substante care pot elimina excesul de umiditate si care impiedica dezvoltarea microorganismelor. Pot fi aplicate atat pe pereti, cat si pe tavane si sunt recomandate in special pentru bai si bucatarii. Atentie, vopseaua anti-mucegai se aplica doar pe pereti igienizati, nu peste cei care deja au fost afectati de igrasie si mucegai.

Metoda electro-osmotica

Metoda electro-osmotica pentru combaterea igrasiei din peretii interiori foloseste curenti electrici de mica tensiune. Pe scurt, acesti curenti cristalizeaza mineralele din apa, astfel incat umezeala e respinsa din perete.

Cum se curata mucegaiul

Cand ne confruntam cu mucegaiul, e imperativ sa indepartam complet sporii ciupercilor. Nu e suficient sa curatam superficial murdaria vizibila deoarece sporii se vor dezvolta in continuare, iar problema se va agrava. Iata ce ai de facut pentru a scapa de mucegai.

Spala suprafetele cu o solutie eficienta anti-mucegai

Incepe prin a indeparta sporii cu o solutie speciala anti-mucegai. Atentie, detergentii obisnuiti nu reusesc sa curete sporii si nu sunt potriviti pentru a scapa de problema. 

Gasesti solutii anti-mucegai lichide sau sub forma de spray ce pot fi aplicate atat pe pereti, cat si pe alte suprafete (lemn, ceramica, textile etc). Foloseste solutia conform indicatiilor de pe ambalaj.

Aspira zonele curatate

Dupa ce ai spalat zona afectata cu solutia anti-mucegai, foloseste un aspirator cu sistem de filtrare HEPA pentru a trage eventualii spori ramasi. Nu e recomandat sa freci cu o carpa pentru ca ii vei arunca si pe alte suprafete.

Usuca suprafetele si camerele afectate

Lasa geamurile larg deschise pentru a usca cat mai bine suprafetele pe care tocmai le-ai igienizat. Daca mucegaiul s-a dezvoltat pe obiecte din casa, lasa-le afara in soare. 

Repeta procesul daca este necesar

In unele cazuri, mucegaiul este mai greu de inlaturat. De aceea, e recomandat sa repeti procesul de mai sus pentru a elimina complet sporii. 

Igrasia si riscurile de sanatate

Young sick businesswoman sneezing in a tissue while working in the office

Sursa foto: freepik.com

Cand observam mucegai in casa, facem tot posibilul sa scapam de el deoarece stim ca prezinta riscuri serioase pentru sanatate. In ceea ce priveste igrasia insa, situatia e putin mai dificila pentru ca problema nu e intotdeuna vizibila cu ochiul liber. Totusi, exista semnale de alarma care ar trebui sa ne atraga atentia. Iata care sunt simptomele care apar cand avem igrasie in pereti.

Tuse si stranut

Tusea si stranutul sunt cele mai frecvente simptome provocate de igrasie si mucegai. Ele apar in special la persoanele care au deja alergii sau afectiuni cronice, precum si la cele cu o imunitate scazuta.

Inflamatii ale ochilor

Ochii pot deveni de asemenea iritati din cauza igrasiei din pereti. Poti observa ca sunt mai aposi si inrositi, acestea fiind simptome ale conjunctivitei alergice. La persoanele mai sensibile pot aparea si disconfort sau mancarime.

Iritatii pe piele

Igrasia din peretii interiori poate duce la iritatii pe piele, in special la eczema. Afectiunea e caracterizata prin mancarimi intense, eruptii, abcese si leziuni umede sau uscate.

Atacuri de astm

Atacurile de astm apar in general dupa tuse si stranut, atunci cand igrasia nu este gestionata corespunzator. Persoanele sanatoase pot dezvolta aceasta afectiune, iar cei care au deja astm pot observa agravarea simptomelor. Semnele unui atac de astm sunt respiratia ingreunata, disconfort la nivelul pieptului si suieraturi in piept, in special in cazul copiilor.

Cum previi igrasia

Igrasia este usor de prevenit cat timp mentii spatiul uscat si bine ventilat. Actiunile cheie de care trebuie sa tii cont sunt reducerea cantitatii de umiditate produsa, ventilarea corespunzatoare si mentinerea unei temperaturi corespunzatoare.

Deschide des geamurile

Young woman opens a plastic window for fresh air and smiling at home

In trecut, cand toate ferestrele aveau rame din lemn, aerul reusea sa patrunda in interior si ventila incaperea. Ferestrele de tip termopan cu profile PVC impiedica aerul sa circule, motiv pentru care vara nu mai intra atat de mult aer cald, iar iarna nu intra aer rece. Totusi, profilele moderne vin si cu un dezavantaj: nu permit ventilarea naturala a locuintei, decat prin montarea unor accesorii speciale destinate ventilatiei, destul de putin populare pe piata datorita pretului mare. De aceea, e important sa aerisesti frecvent, inclusiv in sezonul rece. Deschide larg geamurile cel putin 10 minute in fiecare dimineata si seara. 

De asemenea, trage perdelele astfel incat lumina soarelui sa previna dezvoltarea mucegaiului. Ciupercile au nevoie de intuneric pentru a se dezvolta, iar soarele poate combate infestatiile usoare.

Nu usca haine in casa

Ori de cate ori este posibil, usuca hainele afara. Daca esti obligat sa le usuci in interior, monteaza suportul-uscator langa o fereastra si aeriseste bine incaperea. E important sa faci acest lucru inclusiv in sezonul rece. Deschide larg geamurile 5-10 minute atunci cand umezeala este prea ridicata.

Ai grija la plantele din casa

Un numar prea mare de plante la ghiveci poate creste umiditatea din camera. Acelasi lucru e valabil si daca ai mai putine plante, dar le uzi frecvent. Ia in considerare reducerea numarului de plante dintr-o singura incapere. Nu e nevoie sa renunti complet la ele, ci poti muta o parte din ele in alte camere. In acelasi timp, alege plante care nu necesita sa fie udate foarte des. Nivelul de umiditate in casa trebuie pastrat la un nivel intre 30% si 50%. Valorile acestea pot fi controlate cu ajutorul unui higrometru.

Incalzeste casa pe timp de iarna

In zilele reci, incearca sa mentii temperatura interioara la cel putin 18°C. Acolo unde e posibil, instaleaza un sistem de incalzire eficient, potrivit pentru fiecare incapere. Chiar daca nu folosesti constant o camera, e important sa o incalzesti pentru a evita formarea condensului.

Exista metode eficiente de indepartare a igrasiei si putem scapa de ea daca identificam corect cauzele. Tine cont de recomandarile din acest articol si vei reusi sa remediezi problema in cel mai scurt timp!

Referinte:

  • Dampness and Mold in Buildings. 2022, www.cdc.gov/niosh/topics/indoorenv/mold.html. Accesat la 29 Nov. 2022.
  • Moisture and Mold Problems: Preventing and Solving Them in Your Home. 2009, www.webmd.com/lung/mold-mildew. Accesat la 29 Nov. 2022.
  • Preventing Damp and Mould. 2022,  www.oxford.gov.uk/info/20271/guidance_for_private_tenants/1129/preventing_damp_and_mould. Accesat la 29 Nov. 2022.
HIGIENE LACROIX utilizează cookie-uri pentru funcționarea acestui website. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare a cookie-urilor.
Accept cookie-urile!

Se incarca