office@higiene.ro+40 733 000 888Str. Pictor Ștefan Luchian nr. 25J, BrașovLuni–Joi: 08:00-16:30
Vineri: 08:00-15:30

Cum se curata inoxul? – Sfaturi si metode de curatare

 

Stralucirea distincta si durabilitatea otelului inoxidabil il fac materialul ideal pentru bucatarii si bai, dar nu numai. Acest material metalic rezistent la coroziune este usor de intretinut si are un aspect modern si elegant. Intretinerea redusa si luciul sau il fac sa fie unul dintre materialele preferate pentru vase de gatit, tacamuri, feronerie si electrocasnice mari, cum ar fi frigidere si plite, precum si instrumente chirurgicale si multe altele. Cu toate acestea, pentru a-l mentine frumos si stralucitor, este necesara o curatare inox regulata. 

In acest articol iti vom prezenta cu ce se curata cel mai bine inoxul si cateva sfaturi pentru o curatare eficienta a inoxului, astfel incat sa puteti pastra suprafetele si obiectele din inox in conditii optime. De la solutii de curatare la pasi de urmat pentru a elimina murdaria persistentea si amprentele, vei afla informatii utile pentru a te asigura ca inoxul tau va arata mereu bine.

Cum se curata inoxul corect?

Free A Person Cleaning Using Cleaning Products Stock Photo

Pentru a evita zgarieturile pe suprafetele din inox, este recomandat sa se foloseasca doar materiale moi si delicate, cum ar fi carpele din microfibra sau buretii de curatare moi. De asemenea, trebuie evitate buretii abrazivi sau produsele de curatare care contin particule abrazive. Orice solutie ai folosi pentru curatarea inoxului, ai grija sa citesti instructiunile cu atentie, atat ale solutiei de curatare, cat si ale suprafetei din inox pe care vrei sa o cureti.

Din fericire, otelul inoxidabil este usor de curatat folosind mai multe metode accesibile. Curatarea nu este o problema pentru el, spre deosebire de alte materiale. Este imposibil sa uzezi o suprafata din otel inoxidabil curatand-o prea mult.

Cu ce se curata inoxul?

Daca erai curios sa afli cu ce se curata inoxul, iti putem spune ca se pot folosi diverse solutii si produse, in functie de gradul de murdarie si de preferintele fiecaruia. Exista cateva modalitati eficiente pentru a curata inoxul corect, printre care se numara apa calda, solutia de apa si detergent, bicarbonatul, lamaia, produsele profesionale de curatenie sau otetul. 

Poti sterge inoxul doar cu apa calda si cu o carpa moale atunci cand suprafata nu este foarte murdara. Este foarte important sa usuci apoi inoxul cu un prosop sau o carpă uscata, fiindcă mineralele din apa il pot pata.

Atunci cand suprafata de inox are nevoie de o curatare mai profunda, una dintre cele mai simple metode este utilizarea unei solutii de apa si detergent. Aceasta solutie poate fi aplicata cu ajutorul unei carpe moi si se lasa sa actioneze timp de cateva minute pentru curatare vase inox sau curatare tacamuri inox, de exemplu. Dupa ce solutia a actionat, suprafata se freaca usor cu ajutorul aceleiasi carpe.

Bicarbonatul este o solutie mereu la indemana pentru curatarea suprafetelor din inox cu arsura sau pentru o curatare chiuveta inox. Formeaza o solutie concentrata din apa calda, bicarbonat si detergent de vase, lasa suprafata la inmuiat cu aceasta solutie cateva minute si apoi freaca usor cu carpa sau laveta pasta care s-a format.

In cazul in care petele sunt persistente, se poate utiliza o solutie de otet alb sau lamaie si apa. Aceasta solutie este potrivita si pentru curatare oale inox si trebuie sa actioneze mai mult timp, aproximativ 30 de minute, dupa care se freaca usor cu o carpa moale.

yellow lemon fruit beside clear glass bottle

Pentru a curata inoxul si a-l face sa straluceasca, se pot folosi si solutie curatare inox special conceputa pentru acest tip de material. Este important sa se respecte instructiunile de pe ambalajul solutiei si sa se lase solutia sa actioneze timpul recomandat.

Cu ce se curata inoxul de arsura?

Pentru a curata inoxul de arsuri, se poate utiliza o solutie de apa si bicarbonat de sodiu sau o solutie speciala pentru inox care contine ingrediente abrazive. Aceasta solutie se aplica pe zona afectata cu ajutorul unei carpe moi si se lasa sa actioneze timp de cateva minute. Dupa ce a actionat, se freaca usor cu carpa sau cu o perie cu peri moi. Citeste instructiunile de pe eticheta produsului tau pentru a afla cu ce se curata inoxul de arsura si asigura-te ca solutia pe care o vei folosi nu va face mai mult rau decat bine. 

In cazul in care arsura este mai persistenta, se poate utiliza o solutie de apa oxigenata si bicarbonat de sodiu. Aceasta solutie se aplica pe zona afectata si se lasa sa actioneze timp de cateva ore sau chiar peste noapte. Dupa ce a actionat, se freaca cu o carpa sau cu o perie cu peri moi.

Daca suprafata s-a curatat doar partial poti insista cu un burete si detergent de vase, apoi, din nou, cu solutia speciala.  Poti incerca si metoda mai eco, in care sa folosesti otetul. Pune putin otet alb in recipientul ars impreuna cu cateva cani cu apa si lasa sa fiarba la foc mediu. Negreala ar trebui sa se desprinda usor si sa se ridice la suprafata apei. Deschide fereastra larg atunci cand incerci aceasta metoda de inox ars curatare.

Cu ce se curata inoxul de rugina?

Pentru a curata inoxul de rugina, se poate utiliza o solutie de otet alb si bicarbonat de sodiu sau o solutie speciala pentru inox care contine ingrediente abrazive. Aceasta solutie se aplica pe zona afectata si se lasa sa actioneze timp de cateva minute. Dupa ce a actionat, se freaca cu o carpa sau cu o perie cu peri moi.

In cazul in care rugina este mai persistenta, se poate utiliza o solutie de acid citric si apa calda. Aceasta solutie se aplica pe zona afectata si se lasa sa actioneze timp de cateva minute. Dupa ce a actionat, se freaca cu o carpa sau cu o perie cu peri moi. Este important sa se protejeze mainile cu manusi si sa se ventileze bine spatiul in timpul utilizarii acestei solutii.

Cu ce se curata inoxul zgariat?

Pentru a curata inoxul zgariat, se poate utiliza o solutie speciala pentru inox care contine ingrediente abrazive sau o solutie de bicarbonat de sodiu si apa. Aceasta solutie este potrivita pentru curatare aragaz inox sau curatare plita inox si se aplica pe zona zgariata si se freaca cu o carpa sau cu o perie cu peri moi in directia fibrei de inox. Acum ca ai aflat cu ce se curata inoxul zgariat, tine minte sa eviti utilizarea periilor sau a buretilor abrazivi, deoarece acestea pot agrava zgarietura.

Free Crop hipster barista cleaning coffee machine in cafe Stock Photo

Cu ce se curata inoxul de pete si de calcar?

Daca vrei sa stii cu ce se curata inoxul de pete, afla ca poti folosi o solutie de otet alb si apa sau o solutie speciala pentru inox care contine ingrediente de curatare si protectie. Aceste solutii se potriveste pentru curatare hota inox, de exemplu. Ele se aplica pe suprafata si se freaca cu o laveta din microfibra sau cu o perie cu peri moi in directia fibrei de inox. In cazul petelor mai persistente, se poate lasa solutia sa actioneze timp de cateva minute inainte de a fi indepartata.

In cazul in care problema de care te-ai lovit este calcarul depus pe obiectele din inox, afla mai multe detalii despre cum se poate curata acesta aici.

Free A Person Wiping a Stainless Faucet Stock Photo

Curatare inox innegrit

In cazul in care vrei sa afli care sunt variantele de curatare inox innegrit, sa stii ca poti utiliza o solutie de bicarbonat de sodiu si apa sau o solutie speciala pentru inox care contine ingrediente abrazive. Aceasta solutie se aplica pe zona afectata si se freaca cu o carpa sau cu o perie cu peri moi in directia fibrei de inox. In cazul in care zona innegrita este persistenta, se poate utiliza o solutie de acid clorhidric diluat, care trebuie aplicata cu atentie si apoi clatita bine cu apa. Este important sa se protejeze mainile cu manusi si sa se ventileze bine spatiul in timpul utilizarii acestei solutii.

Sfaturi & recomandari pentru curatarea inoxului

In ciuda faptului ca se murdareste destul de repede, inoxul este surprinzator de usor de curatat. Iata cateva sfaturi si recomandari pentru a nu te trezi cu surprize neplacute:

  • Pune solutia pe care o vei folosi pe o parte mica a suprafetei din inox si vezi cum se comporta.
  • Nu folosi substante abrazive de curatat, inalbitor si amoniac pentru a nu deteriora finisajul suprafetelor din inox.
  • Nu este recomandat ca inoxul sa fie lasat se usuce la aer dupa curatare. Sterge-l cu o carpa moale si curata.
  • Evita utilizarea de perii sau bureti abrazivi, deoarece acestea pot zgaria suprafata de inox sau pot duce la aparitia unor pete si zone neuniforme. 
  • Lustruieste inoxul cu o carpa curata din microfibra pentru a minimiza dungile si petele si pentru a-i reda stralucirea.
  • Nu sterge niciodata otelul inoxidabil impotriva granulatiei metalului. Sterge intotdeauna in directia striatilor suprafetei din inox.
  • Poarta manusi si masca de protectie pentru a nu avea contact cu substante care iti pot face rau. Dupa ce ai terminat de curatat, arunca manusile si masca si spala-te bine pe maini.

Free A Person Wiping a Refrigerator Stock Photo

Curatare inox cu otet – Este periculos?

Curatarea cu otet este o metoda sigura, dar, otetul fiind un acid, trebuie utilizat cu precautie. Este important sa se utilizeze otet alb si sa se evite combinarea cu alte substante chimice, deoarece acestea pot genera reactii periculoase sau pot deteriora suprafata de inox. 

Foloseste un recipient curat pentru a pune otetul, fara alte resturi de substante si eticheteaza-l clar, pentru ca toata lumea sa stie ce contine. Desi otetul este o solutie de curatare destul de buna, se recomanda utilizarea solutiilor special formulate pentru inox, care sunt mai eficiente si mai sigure.

Curatarea inoxului in industria alimentara – La ce trebuie sa ai grija?

Curatarea inoxului in industria alimentara este deosebit de importanta pentru prevenirea contaminarii alimentelor cu bacterii si alte microorganisme daunatoare. Pentru a asigura o igiena corespunzatoare, este necesar sa se utilizeze produse de curatare special formulate pentru inox si sa se respecte procedurile de curatare recomandate.

Este important sa se acorde o atentie deosebita curatarii suprafetelor inoxidabile care vin in contact direct cu alimentele, cum ar fi echipamentele de gatit sau echipamentele de depozitare a alimentelor. Acestea trebuie curatate temeinic cu solutii de curatare potrivite fara a ramane urme sau reziduuri.

Este, de asemenea, important sa se respecte regulile de igiena personala, cum ar fi spalarea mainilor si purtarea echipamentului de protectie corespunzator. In plus, echipamentele de curatare trebuie dezinfectate si curatate in mod regulat.

Este recomandat ca intreg procesul de curatare a inoxului in industria alimentara sa fie efectuat de catre personal specializat si sa se urmeze procedurile de curatare corespunzatoare pentru a asigura igiena si siguranta alimentelor. 

HIGIENE LACROIX utilizează cookie-uri pentru funcționarea acestui website. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare a cookie-urilor.
Accept cookie-urile!

Se incarca