office@higiene.ro+40 733 000 888Brasov, str. Ecologistilor, nr. 12BLuni–Joi: 08:00-16:30
Vineri: 08:00-15:30

Acarienii de praf/saltea: Ce sunt? Despre Alergie, Muscaturi & Preventie

 

Invizibili ochiului liber, dar prezenți totuși în locuințe, acarienii sunt o problemă care ne pot afecta starea de sănătate. Ei sunt atrași de mediile umede, cum ar fi bucătăriile, însă se dezvoltă la fel de ușor și în dormitoare, în special în saltele, perne sau așternuturi. Acarienii sunt o problemă a prezentului, deoarece alături de praf, ei produc alergii dificile, cu efecte destul de complicate. 

Ce vei afla din acest articol:

 

Ce sunt acarienii?

Acarienii sunt organisme microscopice, cunoscute și sub denumirea de Dermatophagoides farinae. Aceste tipuri de insecte fac parte din clasa arahnidelor, adică păianjeni aproape invizibili, ce se regăsesc în cele mai comune zone ale unei locuințe.

Acarienii există în orice casă, iar durata lor de viață este de circa 30 de zile, ciclic, cu apariția de noi și noi familii de acarieni. Aceștia se hrănesc cu celulele moarte care cad de pe suprafața pielii noastre și pe care le putem găsi pe așternuturi, în covoare sau pe tapițerii.

Așadar, acarienii sunt o adevărată problemă, mai ales în prezent, când ne confruntăm cu foarte mult praf și poluare, însă joacă și un rol important, acela de a consuma resturile de celule moarte de pe așternuturi, spre exemplu.

Unde trăiesc acarienii? 

Acarienii se găsesc cel mai adesea în perne, așternuturi și saltele. De asemenea, aceștia se găsesc și în tapițerii și în covoare și chiar în particulele de praf. Cărțile, tapetul, elementele textile, fiecare dintre acestea pot păstra foarte mulți acarieni, tocmai datorită faptului că aceste suprafețe rețin foarte mult praf.

De asemenea, deși pare greu de crezut că există acarieni pe om, putem avea acarieni pe față, deoarece aceștia se hrănesc cu celulele moarte ale organismului.

Acarienii de praf & saltea

Praful este prezent oriunde, în orice tip de casă sau încăpere. Praful se poate forma ca urmare a dezintegrării unor materiale și particule și acesta zboară liber în atmosferă, depunându-se pe suprafețe. Se presupune că un singur gram de praf conține zeci de mii de acarieni.

Acarienii de praf sunt cei mai cunoscuți și, în ciuda faptului că sunt inofensivi la nivel de comportament, ei au implicații majore în dezvoltarea de alergii și de probleme respiratorii. Vestea ”rea” este aceea că acarienii nu se găsesc doar acasă la noi, ci și în segmentul HoReCa și retail, în ciuda metodelor moderne de reducere a prafului și de curățare a pernelor, saltelelor, mobilierului, draperiilor sau mochetelor.

Astfel, ar trebui să știi că o cameră de hotel nu trebuie să fie doar aspectuoasă și ordonată, ci și foarte bine curățată și igienizară impotriva acarienilor.

Cum arată acarienii? 

Acarienii sunt insecte microscopice, care nu se pot vedea cu ochiul liber, dar care sub microscop apar ca niște păianjeni micuți. Dimensiunile lor sunt foartemici, de ordinul a 0.2-0.3 mm și condițiile propice dezvoltării coloniilor includ umiditatea și o temperatură de circa 20- 25 grade Celsius. Culoarea lor este gri, cu ușoare tente de maroniu sau verde.

cum arata acarienii

Sursa foto: euro-maids.com

Cum știi dacă ai acarieni în casă

Cel mai sigur mod prin care poți afla dacă ai acarieni în casă este să realizezi o testare de laborator pe o probă sau mostră de praf. Aceasta poate fi prelevată de pe saltea, așternut, pernă sau covor, sau din zonele cele mai predispuse apariției acarienilor.

Un alt mod de a afla dacă ai acarieni este să îți observi alergiile și comportamentul acestora în funcție de mediul din casa ta. Spre exemplu, foarte multe persoane dezvoltă alergii lapraf, care se resimt prin mâncărime la nivelul feței, ochi roșii, congestie nazală și strănut.

În general o casă cu praf cu siguranță va avea și acarieni, așadar dacă simți cumva că și se declanșează alergia la praf, este posibil ca în acel spațiul să existe și acarieni.

Mușcături / Ciupituri de Acarieni

Acarienii de saltea nu mușcă, așadar este impropriu spus mușcătură sau ciupitură de acarieni. Totuși, dată fiind sensibilitatea pe care o provoacă, în unele cazuri persoanele pot prezenta erupții curatane, care pot conduce cu gândul la mușcături. În realitate vorbim despre reacția alergică a organismului care se transmite la nivel cutanat și nu de adevărate mușcături de acarieni, precum în cazul altor insecte.

Alergia la acarieni

Alergia la acarieni, ca orice altă alergie, se manifestă prin răspunsul organismului la contactul cu un corp străin. În cazul acarienilor vorbim despre un cumul de factori, deoarece acarienii se regăsesc în praf, iar praful este de asemenea un alergen puternic. 

Simptome alergie la acarieni 

Persoanele care au alergie la acarieni manifestă simptome specifice rinitei, conjunctivitei sau dermatitei, iar adesea sunt prezente și simptomele astmului. Pentru că organismul încearcă să lupte cu corpul străin, datorită histaminelor se eliberează și o cantitate foarte mare de mucus, în încercarea de a proteja organismul.

Astfel, cele mai evidente și comune simptome ale alergiei la acarieni sunt:

– mâncărimi nazale, strănut;

– senzația de nas înfundat, congestie nazală;

– manifestări apropiate dermatitelor și chiar reacții alergice cutanate puternice;

– wheezing și respirație șuierătoare;

– apariția simptomelor de astm, cu respirație dificilă și durere toracică.

– apariția conjunctivitei și a problemelor la nivelul ochilor: mâncărimi, roșeață etc.

Free Woman Suffering From Her Allergy Stock Photo

Sursa foto: pexels.com

Ce trebuie sa faci în caz că ai alergie la acarieni?

Dacă ai alergie la acarieni este important să trăiești într-

un mediu curat, pe cât posibil lipsit de praf și acarieni. Din acest motiv este necesar să realizezi minimul de curățenie zilnică și să elimini sursele cele mai comune de găzduire ale acarienilor. 

Așternuturile trebuie să fie scuturate foarte bine și schimbate cât de des posibil. Folosește un aspirator cu putere mare pentru covoare, draperii, pături sau cuverturile. Covoarele trebuie aspirate foarte bine, deoarece acarienii se găsesc în acestea, la fel de frecvent ca și în așternuturi. Aspiră și saltelele foarte bine, deoarece acestea sunt recunoscute pentru faptul că rețin celulele moarte ale corpului, praful și implicit acarienii. 

De asemenea, dacă suferi de alergie la acarieni poți face testele specifice de alergii (test alergie acarieni), pentru a ști exact ce tratamente poți lua astfel încât să ții în frâu simptomele.

Nu în ultimul rând, evită locurile cu foarte mult praf, pentru că acesta îți va acutiza problemele respiratorii și reacțiile alergice.

În același timp, curăță foarte bine zona feței și tegumentele. Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, așadar trebuie să cureți foarte bine celulele moarte, tocmai pentru a evita contactul cu acarienii. Folosește un săpun blând care să nu irite pielea sau să producă reacții alergice.

Cum scapi de acarieni? 

Curățenia este cel mai important lucru pentru sănătatea ta, așa că ar trebui să stabilești un plan cu ajutorul căruia să poți menține curățenia constantă. Nu este suficient doar un spray anti-acarieni, ci va fi nevoie de măsuri sporite de protecție. În cazul acarienilor, este foarte important să aspiri locuința de cel puțin 2 ori pe săptămână. 

Se pot aspira de asemenea tapițeriile, cuverturile, păturile și draperiile, pentru că acestea articole textile sunt în sine elemente în care se găsește praful. Un uscător de rufe poate reduce cantitatea de scame pe care o produc aceste textile și care se regăsește în atmosferă.

Șterge mobilierul de praf, având grijă să cureți cârpele după utilizare sau să folosești aspiratoare speciale pentru suprafețe mici.

Igiena și curățenia în locuințe se ramifică asupra oricărui aspect al sănătății umane, nu doar la nivelul alergiei la acarieni. O casă igienizată și curată înseamnă absența virusurilor, a microorganismelor și a bacteriilor, iar acest lucru este deosebit de important pentru sănătatea umană.

Free Side view of delighted mom and little girl lying on bed in bright bedroom and playing together while relaxing during weekend and looking at each other Stock Photo

Sursa foto: pexels.com

Prevenția acarienilor în HoReCa: Hoteluri & Pensiuni

Dincolo de a avea o casă curată și igienizată, este la fel de important ca și locurile pe care le frecventăm să fie curate. În domeniul HoReCa este deosebit de important să existe o protecție superioară la acarieni, mai ales că vorbim despre fluxuri mari de persoane și de suprafețe mari, folosite frecvent.

Este nevoie așadar ca prevenția în domeniul HoReCa să vizeze următoarele practici care pot preveni apariția acarieniilor:

– spălarea lenjeriilor și a textilelor din camere, restaurante, cafenele sau hoteluri – este foarte important ca spălarea elementelor textile să se facă în unități speciale, la temperaturi foarte ridicate, sterilizând astfel materialele textile.

– dezinfectarea suprafețelor- se recomandă folosirea unor aparate speciale pentru dezinfectare, cum ar fi aparatele cu abur sau aparatele care permit aplicarea unor substanțe anti-acarieni și detergenți speciali pentru curățare și igienizare.

– aspirarea – se recomandă un aspirator profesional, care să aibă o putere suficient de mare si filtru HEPA astfel încât să elimine praful, acarienii de saltea și celulele moarte de pe suprafețe. Totodată, pentru igiena bailor comune se pot utiliza uscătoare de mâini cu același sistem bazat pe filtre HEPA care ajută la eliminarea a 99,9% din particulele de praf și alte micro-organisme mai mari de 0,3 microni.

– aerisirea frecventă a camerelor și spațiilor- este nevoie de respectarea regulilor cu privire la fluxul de aer care trece prin interiorul camerelor, deoarece în vederea eliminării virusurilor este nevoie de aer curat. Aerisirea zilnică, măcar câte 2-3 ore pe zi, este foarte benefică pentru a asigura un mediu curat și igienizat.

Curățarea frecventă a pereților și aspirarea prafului asigură un mediu sănătos și curat. Pereții pot capta pe suprafață praf și fum, iar din acest motiv este necesară curățarea frecventă a acestora.

Free Crop woman dusting lamp during housework Stock Photo

Sursa foto: pexels.com

Indiferent de spații, fie că vorbim despre propriile locuințe sau despre locații specifice segmentului HoReCa, toate acestea necesită curățate și igienizare. Acarienii reprezintă cea mai mare provocare a prezentului la nivel de alergii, așadar este nevoie de implementarea unor măsuri foarte stricte de combatere acarieni, care să ne ajute să ne păstrăm starea de sănătate.

HIGIENE LACROIX utilizează cookie-uri pentru funcționarea acestui website. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare a cookie-urilor.
Accept cookie-urile!

Se incarca