office@higiene.ro+40 733 000 888Brasov, str. Ecologistilor, nr. 12BLuni–Joi: 08:00-16:30
Vineri: 08:00-15:30

Cum se curata inoxul? – Sfaturi si metode de curatare

 

Stralucirea distincta si durabilitatea otelului inoxidabil il fac materialul ideal pentru bucatarii si bai, dar nu numai. Acest material metalic rezistent la coroziune este usor de intretinut si are un aspect modern si elegant. Intretinerea redusa si luciul sau il fac sa fie unul dintre materialele preferate pentru vase de gatit, tacamuri, feronerie si electrocasnice mari, cum ar fi frigidere si plite, precum si instrumente chirurgicale si multe altele. Cu toate acestea, pentru a-l mentine frumos si stralucitor, este necesara o curatare inox regulata. 

In acest articol iti vom prezenta cu ce se curata cel mai bine inoxul si cateva sfaturi pentru o curatare eficienta a inoxului, astfel incat sa puteti pastra suprafetele si obiectele din inox in conditii optime. De la solutii de curatare la pasi de urmat pentru a elimina murdaria persistentea si amprentele, vei afla informatii utile pentru a te asigura ca inoxul tau va arata mereu bine.

Cum se curata inoxul corect?

Free A Person Cleaning Using Cleaning Products Stock Photo

Pentru a evita zgarieturile pe suprafetele din inox, este recomandat sa se foloseasca doar materiale moi si delicate, cum ar fi carpele din microfibra sau buretii de curatare moi. De asemenea, trebuie evitate buretii abrazivi sau produsele de curatare care contin particule abrazive. Orice solutie ai folosi pentru curatarea inoxului, ai grija sa citesti instructiunile cu atentie, atat ale solutiei de curatare, cat si ale suprafetei din inox pe care vrei sa o cureti.

Din fericire, otelul inoxidabil este usor de curatat folosind mai multe metode accesibile. Curatarea nu este o problema pentru el, spre deosebire de alte materiale. Este imposibil sa uzezi o suprafata din otel inoxidabil curatand-o prea mult.

Cu ce se curata inoxul?

Daca erai curios sa afli cu ce se curata inoxul, iti putem spune ca se pot folosi diverse solutii si produse, in functie de gradul de murdarie si de preferintele fiecaruia. Exista cateva modalitati eficiente pentru a curata inoxul corect, printre care se numara apa calda, solutia de apa si detergent, bicarbonatul, lamaia, produsele profesionale de curatenie sau otetul. 

Poti sterge inoxul doar cu apa calda si cu o carpa moale atunci cand suprafata nu este foarte murdara. Este foarte important sa usuci apoi inoxul cu un prosop sau o carpă uscata, fiindcă mineralele din apa il pot pata.

Atunci cand suprafata de inox are nevoie de o curatare mai profunda, una dintre cele mai simple metode este utilizarea unei solutii de apa si detergent. Aceasta solutie poate fi aplicata cu ajutorul unei carpe moi si se lasa sa actioneze timp de cateva minute pentru curatare vase inox sau curatare tacamuri inox, de exemplu. Dupa ce solutia a actionat, suprafata se freaca usor cu ajutorul aceleiasi carpe.

Bicarbonatul este o solutie mereu la indemana pentru curatarea suprafetelor din inox cu arsura sau pentru o curatare chiuveta inox. Formeaza o solutie concentrata din apa calda, bicarbonat si detergent de vase, lasa suprafata la inmuiat cu aceasta solutie cateva minute si apoi freaca usor cu carpa sau laveta pasta care s-a format.

In cazul in care petele sunt persistente, se poate utiliza o solutie de otet alb sau lamaie si apa. Aceasta solutie este potrivita si pentru curatare oale inox si trebuie sa actioneze mai mult timp, aproximativ 30 de minute, dupa care se freaca usor cu o carpa moale.

yellow lemon fruit beside clear glass bottle

Pentru a curata inoxul si a-l face sa straluceasca, se pot folosi si solutie curatare inox special conceputa pentru acest tip de material. Este important sa se respecte instructiunile de pe ambalajul solutiei si sa se lase solutia sa actioneze timpul recomandat.

Cu ce se curata inoxul de arsura?

Pentru a curata inoxul de arsuri, se poate utiliza o solutie de apa si bicarbonat de sodiu sau o solutie speciala pentru inox care contine ingrediente abrazive. Aceasta solutie se aplica pe zona afectata cu ajutorul unei carpe moi si se lasa sa actioneze timp de cateva minute. Dupa ce a actionat, se freaca usor cu carpa sau cu o perie cu peri moi. Citeste instructiunile de pe eticheta produsului tau pentru a afla cu ce se curata inoxul de arsura si asigura-te ca solutia pe care o vei folosi nu va face mai mult rau decat bine. 

In cazul in care arsura este mai persistenta, se poate utiliza o solutie de apa oxigenata si bicarbonat de sodiu. Aceasta solutie se aplica pe zona afectata si se lasa sa actioneze timp de cateva ore sau chiar peste noapte. Dupa ce a actionat, se freaca cu o carpa sau cu o perie cu peri moi.

Daca suprafata s-a curatat doar partial poti insista cu un burete si detergent de vase, apoi, din nou, cu solutia speciala.  Poti incerca si metoda mai eco, in care sa folosesti otetul. Pune putin otet alb in recipientul ars impreuna cu cateva cani cu apa si lasa sa fiarba la foc mediu. Negreala ar trebui sa se desprinda usor si sa se ridice la suprafata apei. Deschide fereastra larg atunci cand incerci aceasta metoda de inox ars curatare.

Cu ce se curata inoxul de rugina?

Pentru a curata inoxul de rugina, se poate utiliza o solutie de otet alb si bicarbonat de sodiu sau o solutie speciala pentru inox care contine ingrediente abrazive. Aceasta solutie se aplica pe zona afectata si se lasa sa actioneze timp de cateva minute. Dupa ce a actionat, se freaca cu o carpa sau cu o perie cu peri moi.

In cazul in care rugina este mai persistenta, se poate utiliza o solutie de acid citric si apa calda. Aceasta solutie se aplica pe zona afectata si se lasa sa actioneze timp de cateva minute. Dupa ce a actionat, se freaca cu o carpa sau cu o perie cu peri moi. Este important sa se protejeze mainile cu manusi si sa se ventileze bine spatiul in timpul utilizarii acestei solutii.

Cu ce se curata inoxul zgariat?

Pentru a curata inoxul zgariat, se poate utiliza o solutie speciala pentru inox care contine ingrediente abrazive sau o solutie de bicarbonat de sodiu si apa. Aceasta solutie este potrivita pentru curatare aragaz inox sau curatare plita inox si se aplica pe zona zgariata si se freaca cu o carpa sau cu o perie cu peri moi in directia fibrei de inox. Acum ca ai aflat cu ce se curata inoxul zgariat, tine minte sa eviti utilizarea periilor sau a buretilor abrazivi, deoarece acestea pot agrava zgarietura.

Free Crop hipster barista cleaning coffee machine in cafe Stock Photo

Cu ce se curata inoxul de pete si de calcar?

Daca vrei sa stii cu ce se curata inoxul de pete, afla ca poti folosi o solutie de otet alb si apa sau o solutie speciala pentru inox care contine ingrediente de curatare si protectie. Aceste solutii se potriveste pentru curatare hota inox, de exemplu. Ele se aplica pe suprafata si se freaca cu o laveta din microfibra sau cu o perie cu peri moi in directia fibrei de inox. In cazul petelor mai persistente, se poate lasa solutia sa actioneze timp de cateva minute inainte de a fi indepartata.

In cazul in care problema de care te-ai lovit este calcarul depus pe obiectele din inox, afla mai multe detalii despre cum se poate curata acesta aici.

Free A Person Wiping a Stainless Faucet Stock Photo

Curatare inox innegrit

In cazul in care vrei sa afli care sunt variantele de curatare inox innegrit, sa stii ca poti utiliza o solutie de bicarbonat de sodiu si apa sau o solutie speciala pentru inox care contine ingrediente abrazive. Aceasta solutie se aplica pe zona afectata si se freaca cu o carpa sau cu o perie cu peri moi in directia fibrei de inox. In cazul in care zona innegrita este persistenta, se poate utiliza o solutie de acid clorhidric diluat, care trebuie aplicata cu atentie si apoi clatita bine cu apa. Este important sa se protejeze mainile cu manusi si sa se ventileze bine spatiul in timpul utilizarii acestei solutii.

Sfaturi & recomandari pentru curatarea inoxului

In ciuda faptului ca se murdareste destul de repede, inoxul este surprinzator de usor de curatat. Iata cateva sfaturi si recomandari pentru a nu te trezi cu surprize neplacute:

  • Pune solutia pe care o vei folosi pe o parte mica a suprafetei din inox si vezi cum se comporta.
  • Nu folosi substante abrazive de curatat, inalbitor si amoniac pentru a nu deteriora finisajul suprafetelor din inox.
  • Nu este recomandat ca inoxul sa fie lasat se usuce la aer dupa curatare. Sterge-l cu o carpa moale si curata.
  • Evita utilizarea de perii sau bureti abrazivi, deoarece acestea pot zgaria suprafata de inox sau pot duce la aparitia unor pete si zone neuniforme. 
  • Lustruieste inoxul cu o carpa curata din microfibra pentru a minimiza dungile si petele si pentru a-i reda stralucirea.
  • Nu sterge niciodata otelul inoxidabil impotriva granulatiei metalului. Sterge intotdeauna in directia striatilor suprafetei din inox.
  • Poarta manusi si masca de protectie pentru a nu avea contact cu substante care iti pot face rau. Dupa ce ai terminat de curatat, arunca manusile si masca si spala-te bine pe maini.

Free A Person Wiping a Refrigerator Stock Photo

Curatare inox cu otet – Este periculos?

Curatarea cu otet este o metoda sigura, dar, otetul fiind un acid, trebuie utilizat cu precautie. Este important sa se utilizeze otet alb si sa se evite combinarea cu alte substante chimice, deoarece acestea pot genera reactii periculoase sau pot deteriora suprafata de inox. 

Foloseste un recipient curat pentru a pune otetul, fara alte resturi de substante si eticheteaza-l clar, pentru ca toata lumea sa stie ce contine. Desi otetul este o solutie de curatare destul de buna, se recomanda utilizarea solutiilor special formulate pentru inox, care sunt mai eficiente si mai sigure.

Curatarea inoxului in industria alimentara – La ce trebuie sa ai grija?

Curatarea inoxului in industria alimentara este deosebit de importanta pentru prevenirea contaminarii alimentelor cu bacterii si alte microorganisme daunatoare. Pentru a asigura o igiena corespunzatoare, este necesar sa se utilizeze produse de curatare special formulate pentru inox si sa se respecte procedurile de curatare recomandate.

Este important sa se acorde o atentie deosebita curatarii suprafetelor inoxidabile care vin in contact direct cu alimentele, cum ar fi echipamentele de gatit sau echipamentele de depozitare a alimentelor. Acestea trebuie curatate temeinic cu solutii de curatare potrivite fara a ramane urme sau reziduuri.

Este, de asemenea, important sa se respecte regulile de igiena personala, cum ar fi spalarea mainilor si purtarea echipamentului de protectie corespunzator. In plus, echipamentele de curatare trebuie dezinfectate si curatate in mod regulat.

Este recomandat ca intreg procesul de curatare a inoxului in industria alimentara sa fie efectuat de catre personal specializat si sa se urmeze procedurile de curatare corespunzatoare pentru a asigura igiena si siguranta alimentelor. 

Mucegai – Cum scapi de el? Tipuri de mucegai & solutii antimucegai

Curatenia si igiena sunt esentiale pentru prevenirea umezelii si mucegaiului intr-o locuinta, cladire de birouri sau in HoReCa. Cele doua probleme pot provoca deteriorarea structurii cladirii, pot prezenta riscuri pentru sanatatea oamenilor si pot face ca afacerile sa piarda clienti. Afla care sunt cauzele de aparitie, ce metode de preventie exista, cum scapi de mucegai in mod eficient si multe alte informatii utile in acest articol:

Ce este mucegaiul? 

Mucegaiul este o forma de ciuperca si poate aparea atat in interior, cat si la exterior. Se multiplica prin spori, care se raspandesc plutind in aer si se dezvolta in medii umede si calde. Mucegaiul se raspandeste pe diferite tipuri de materie organica sau in descompunere. Exista multe specii, motiv pentru care are culori diferite. In aer liber, mucegaiurile supravietuiesc folosind plante si materii organice ca sursa de nutritie. In interior, au nevoie de umiditate ridicata si o sursa de carbon din materialele de contructie sau din continutul cladirii pentru a creste.

Aceste ciuperci sunt periculoase din mai multe motive:

  • afecteaza sanatatea oamenilor care locuiesc sau lucreaza in cladirea respectiva
  • afecteaza sanatatea animalelor de companie
  • deterioreaza treptat structura cladirii
  • pot face ca afacerile sa
  • piarda clienti

a close up of a piece of metal with moss growing on it

Sursa foto: unsplash.com

De ce apare mucegaiul?

Sporii de mucegai sunt peste tot, insa nu sunt vizibili cu ochiul liber. Ei nu ne afecteaza neaparat decat atunci cand se dezvolta si cauzeaza mucegai. Mucegaiul infloreste doar cand sporii aterizeaza in zone cu conditii ideale pentru crestere, cum ar fi un nivel ridicat de umiditate si un aport de nutrienti adecvat. Se creaza astfel colonii care incep sa se dezvolte tot mai mult, daca nu sunt identificate in timp util.

Mucegaiul apare de obicei in zone in care au avut loc scurgeri si inundatii, ferestre unde se formeaza condens si locuri in care aerul nu circula, precum in spatele vasului de toaleta.

Sporii pot intra in cladiri prin ferestre si usi deschise, sisteme de ventilatie sau daca se ataseaza de obiecte, imbracaminte, incaltaminte sau animale de companie.

De ce apare mucegaiul in casa / pe pereti

Mucegaiul poate aparea intr-o casa si pe pereti din mai multe motive. Una dintre cauzele principale este excesul de umiditate, care poate proveni dintr-o varietate de surse: scurgeri in acoperis, pereti sau tevi, inundatii, umiditate ridicata sau ventilatie slaba. Cand sporii de mucegai aterizeaza pe o suprafata umeda, incep sa creasca si sa formeze colonii.

Un alt motiv pentru care mucegaiul poate aparea pe pereti este umiditatea. Cand aerul cald si umed intra in contact cu o suprafata rece, se poate forma condens. Asta se intampla de obicei in zonele unde ferestrele nu sunt etansate corespunzator sau exista o izolatie slaba.

Materialele de constructie sunt o alta cauza de aparitie a mucegaiului. Sporii pot folosi drept hrana lemnul, gips-cartonul, hartia si izolatia.

Unele zone sunt mai predispuse la cresterea mucegaiului:

  • baie: in spatele vasului de toaleta, in colturile cabinei de dus, pe tavan
  • bucatarie: in spatele chiuvetei, in dreptul plitei, pe pereti
  • subsoluri, mansarde, garaj: pe pereti si tavan
  • spalatorii: pe pereti si tavan, in spatele masinii de spalat rufe
  • toate camerele: la ferestre si pervaze

De ce apare mucegaiul in HoReCa

In HoReCa, mucegaiul apare din aceleasi motive: scurgeri de apa, umiditate ridicata si ventilatie slaba in special in locurile in care se prepara mancarea sau unde umiditatea este crescuta. In restaurante, se poate forma in zonele in care alimentele sunt pregatite, depozitate si servite, cum ar fi bucatariile, frigiderele si incaperile de depozitare. Aici, mucegaiul se poate dezvolta atat pe pereti si alte suprafete, cat si pe alimente. In camerele de hotel apare de obicei in bai, unde umiditatea e generata de dusuri dese, iar ventilatia este slaba. In plus, camerele de hotel raman de cele mai multe ori inchise si neaerisite pentru perioade lungi de timp.

Mucegaiul poate provoca deteriorarea cladirilor si prezinta riscuri pentru sanatatea angajatilor si oaspetilor. Mai mult, reputatia hotelului va fi afectata daca mucegaiul provoaca un miros neplacut, pete sau decolorare.

De aceea, e important sa se ia masuri preventive, iar daca mucegaiul deja a aparut, problema trebue abordata imediat. Daca exista scurgeri, ele trebuie rezolvate cat mai curand, apoi zonele afectate trebuie ventilate si uscate. Totodata, se folosesc dezinfectanti si solutii anti-mucegai profesionale.

Tipuri de mucegai 

Exista mai multe tipuri de mucegai, clasificate de obicei dupa culoare. Iata care sunt caracteristicile lor.

Mucegaiul alb

Mucegaiul alb e cauzat de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum. Are o gama foarte larga de gazde, insa toate sunt specii de plante. Devine o problema atunci cand vremea rece si umeda apare in timpul dezvoltarii culturilor si poate duce la pierderea completa a acestora.

Mucegaiul verde albastrui 

Mucegaiul verde albastrui e cauzat de ciuperca Penicillium. Se gaseste in general in solul zonelor producatoare de citrice si e o sursa majora de degradate a fructelor. 

Mucegaiul verde 

Mucegaiul verde este cauzat de doua tipuri de ciuperci: Aspergillosis si Cladosporium. Poate cauza infectii ale pielii si unghiilor de la picioare, ale sinusurilor si plamanilor. Afecteaza in special persoanele care sufera de astm bronsic si alte boli respiratorii.

three oranges and an egg on a blue background

Sursa foto: unsplash.com

Pete maronii de mucegai

Mucegaiul maro, cauzat de ciuperca Alternaria, e de obicei un semn al problemelor legate de instalatii sanitare. Apare si in urma excesului de umiditate sau a daunelor cauzate de apa. In general este ascuns, deci daca incepe sa se prezinte la suprafata, problema e mai grava decat se prezinta.

Mucegaiul negru

Mucegaiul negru apare din cauza ciupercii numita Stachybotrys. Poate creste pe hartie, gips-carton, placi de fibre si alte materiale cu un continut ridicat de celuloza.

Cum scapi de mucegai?

Eliminarea mucegaiului poate fi un proces complex, insa exista o serie de pasi de care trebuie sa tii cont. 

Identifica sursa de umiditate si rezolva problema: repara tevile, imbunatateste ventilatia etc.

Imbraca un echipament de protectie: manusi, ochelari de protectie si masca.

Indeparteaza materialele mucegaite: arunca la gunoi in special materialele poroase care nu pot fi igienizate.

Ventileaza si scapa de umezeala: deschide larg geamurile si foloseste un dezumidificator.

Curata mucegaiul: foloseste detergenti si solutii de curatare specifice, anti-mucegai, atat pe zona vizibil afectata, cat si pe cele adiacente.

Daca mucegaiul este foarte extins sau nu esti sigur cum trebuie sa procedezi, iti recoomandam sa apelezi la o companie profesionala pentru a gestiona in siguranta procesul.

Cu ce se curata mucegaiul de pe pereti?

Pulverizeaza solutia anti-mucegai pe suprafata peretelui, apoi foloseste un spaclu pentru a indeparta cat mai bine mucegaiul. Aplica din nou solutia si las-o sa actioneze cel putin 20 de minute, apoi sterge peretii cu o carpa uscata. Nu folosi miscari de du-te-vino pentru a nu imprastia sporii pe o suprafata mai mare.

person in blue gloves holding white textile

Sursa foto: unsplash.com

Cu ce se scoate mirosul de mucegai din mobila?

Pentru a reusi sa scapi de mirosul neplacut, trebuie intai sa stii cu ce se curata mucegaiul de pe mobila. Si in acest caz, trebuie folosit un detergent special anti-mucegai, insa de data aceasta unul care nu afecteaza materialul. Foloseste apoi otet pentru a indeparta mirosurile.

Cu ce se curata mucegaiul din baie?

Foloseste o solutie pentru mucegai sau clor, insa doar daca baia ta are o fereastra pe care o poti deschide larg. Verifica cu atentie inclusiv interiorul dulapioarelor si suprafetele din spatele lor.

Factori favorizanti pentru mucegai

Am discutat despre cauzele specifice ale dezvoltarii mucegaiului, insa trebuie sa cunosti si factorii care favorizeaza aparitia problemei. Iata care sunt cei mai comuni:

  • tamplaria PVC. Impiedica pierderile de caldura, insa reduc circulatia aerului. De aceea, e recomandat sa aerisesti cel putin o data pe zi.
  • lipsa unei temperaturi constante. Schimbarile constante de temperatura pot duce la aparitia condensului.
  • intunericul. Mucegaiul are nevoie si de intuneric pentru a se dezvolta. E recomandat sa nu folosesti constant jaluzele opace sau draperii groase.

Cum se depisteaza mucegaiul?

De obicei poti vedea sau mirosi aceasta problema. De exemplu, poate simti un miros de mucegai in dormitor sau in baie. Cauta semne vizibile: pete usor neclare, decolorate sau lipicioase care cresc in dimensiune. Poate fi necesar sa te uiti in spatele pieselor de mobilier, sub covoare, sub tapet etc. 

Totodata, fii atent si la igrasie. Multe persoane confunda igrasia cu mucegaiul, insa cele doua sunt diferite. Igrasia se refera la umezeala care persista in pereti si nu este vizibila. Ea poate sa apara din urmatoarele motive: scurgeri de tevi, umezeala care se ridica de la subsol, fisuri in acoperis, vreme rea, abur de la gatit, dus sau baie si ventilatie slaba. Daca nu gestionezi problema, igrasia poate cauza aparitia mucegaiului. 

Complicatii – Cum afecteaza mucegaiul sanatatea?

Alergiile si iritatiile sunt cele mai frecvente simptome ale expunerii la mucegai. Infectiile grave sunt relativ rare si apar in general la persoane in varsta, care sufera de boli respiratorii sau care au un sistem imunitar slabit. Alte simptome includ congestia nazala, mancarimi si lacrimarea ochilor, dificultati de respiratie, tuse, eruptii cutanate si dureri de cap. In HoReCa, toate acestea pot duce la pierderea clientilor, motiv pentru care e imperativ sa previi eficient mucegaiul.

Atentie, si animalele de companie pot avea probleme din cauza mucegaiului din casa! Simptomele se impart in 3 categorii: cauzate de inhalare, ingerare sau reactii alergice. Inhalarea mucegaiului poate cauza secretii nazale, stranut, tuse, letargie si, in unele cazuri, sangerare din gura sau nas. Ingestia, in schimb, poate duce la pierderea apetitului, modificari ale scaunului si varsaturi. In cazul unei reactii alergice, poti observa scarpinat sau spalat excesiv, care uneori progreseala pana la pierderea blanii si iritatii.

Metode de preventie a mucegaiului

Cea mai eficienta metoda de preventie a mucegaiului este controlul umiditatii. Igienizarea locuintei sau a cladirii e de asemenea importanta. Iata ce ar trebui sa faci:

  • foloseste un dezumidificator
  • aeriseste zilnic cladirea
  • foloseste hota cand gatesti
  • instaleaza un ventilator la baie, daca nu ai fereastra
  • usuca hainele la aer liber sau langa o fereastra deschisa
  • asigura-te ca tesaturile sunt bine uscate inainte de a le depozita
  • fa curatenie regulat pentru ca sporii sa nu se instaleze pe suprafete si obiecte
  • foloseste produse care distrug mucegaiul cand cureti baia
  • actioneaza rapid daca apare o teava sparta sau o scurgere
  • verifica si repara jgheaburile, canalele de scurgere etc

clear glass-top table and three chairs

Sursa foto: unsplash.com

Desi putem gasi spori de mucegai in toate mediile interioare, ei nu ii afecteaza pe majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, persoanele cu un sistem imunitar slab sau care au boli pulmonare prezinta un risc de alergii. De aceea, e nevoie sa mentii un spatiu curat, uscat si bine ventilat. Daca te confrunti deja cu mucegaiul, tine cont de recomandarile de mai sus pentru a scapa cat mai repede de el.

Surse:

  • “What Is Mold?.” NIOSH, 2023, www.cdc.gov/niosh/topics/indoorenv/whatismold.html. Accesat la 25 ianuarie 2023.
  • ‌“Mold and Your Home: What You Need to Know.” Ney York State Department of Health, 2022, www.health.ny.gov/publications/7287/. Accesat la 25 ianuarie 2023.
  • “Is Mold in Your House a Problem? What You Need to Know.” Medical News Today, 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/288651. Accesat la 25 ianuarie 2023.

Curatenia si Dezinfectia In Unitatile Sanitare – Ghid complet

Curatenia, dezinfectia si sterilizarea in unitatile sanitare sunt deosebit de importante pentru mentinerea unui spatiu curat si sigur. Fie ca vorbim de spitale, clinici de specialitate, laboratoare, cabinete individuale sau stomatologice, procedurile sunt stricte si reglementate. Afla tot ce trebuie sa stii despre igienizarea unitatilor sanitare, de la normele tehnice si metodele folosite pana la etapele curateniei si produsele ce trebuie folosite.

Scopul curateniei, dezinfectie & sterilizarii in unitatile sanitare

Spre deosebire de cladirile de birouri, centrele comerciale sau locuintele private, unitatile sanitare necesita procedee de curatenie, dezinfectie si sterilizare deosebite. Iata care sunt motivele principale.

Reducerea contaminarii si riscului de infectare in clinica/cabinet

Principalul argument pentru o curatenie impecabila este reducerea contaminarii si riscului de infectare atat a pacientilor, cat si a personalului medical. Agentii patogeni pot afecta sanatatea persoanelor care se trateaza sau lucreaza in unitatea medicala, iar in unele cazuri pot duce la complicatii si pot pune viata in pericol. Drept urmare, curatenia, dezinfectia si sterilizarea sunt subiecte de trebuie luate in serios in orice unitate sanitara.

Increderea clientilor si a personalului

Imaginea afacerii poate fi afectata puternic daca locatia nu este perfect igienizata, iar pacientii isi vor pierde rapid increderea in servciile oferite. In acelasi timp, personalul nu doreste sa lucreze intr-un spatiu care nu ia in serios importanta sanatatii.

Respectarea legislatiei

Desi sanatatea oamenilor trebuie sa fie prioritara, nu putem trece cu vederea sanctiunile pe care le risca unitatile sanitare care nu tin cont de legislatie. Nerespectarea normelor de igiena se sanctioneaza cu amenzi usturatoare atat pentru sistemul medical de stat, cat si pentru cel privat.

Norme tehnice privind curatenia si dezinfectia in clinici si cabinete medicale

Procedurile de igienizare trebuie sa tina cont de normele tehnice privind curatenia si dezinfectia in unitatile sanitare, descrise pe larg in Ordinul 961 din 2016, Ordinul 1761 din 2021 si Ordinul 854 din 2022. Aspectele esentiale sunt elaborarea unui plan de curatenie, dezinfectie si sterilizare, utilizarea produselor adecvate si depozitarea corespunzatoare a acestora.

Elaborarea unui plan de curatenie si dezinfectie

Fiecare unitate sanitara trebuie sa elaboreze un plan de curatenie, dezinfectie si sterilizare pentru a asigura un mediu igienic. Programul este parte integranta a planului propriu unitatii sanitare de prevenire, supraveghere si limitare a infectiilor asociate ingrijirilor medicale. Urmarirea si controlul programului revin personalului unitatii respective.

Curatarea si dezinfectarea spatiilor cu produse adecvate 

In unitatile sanitare se folosesc exclusiv produse de curatenie si dezinfectie aprobate de Ministerul Sanatatii si acceptate in Uniunea Europeana. Totodata, se aplica urmatoarele norme:

  • produsele antiseptice si dezinfectante chimice trebuie sa aiba efect bactericid, fungicid, micobactericid, virulicid si sporicid, in functie de scopul utilizarii
  • toate unitatile sanitare au obligatia de a solicita avizul Comisiei Nationale de Produse Biocide si rezultatele de laborator care au demonstrat eficacitatea acestora si certificatul de marcaj CE

Depozitarea produselor de curatenie

Produsele de curatenie utilizate in unitatile sanitare trebuie depozitate corespunzator. Astfel, se organizeaza un spatiu de depozitare a produselor si ustensilelor aflate in stoc, care sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • peretii si podeaua sa fie impermeabili si usor de igienizat
  • sa existe ventilatie naturala sau mecanica
  • sa fie iluminat corespunzator
  • sa aiba un grad de umiditate optim pentru pastrarea calitatii produselor
  • sa permita aranjarea materialelor de curatare si accesul usor la acestea

Totodata, trebuie sa existe un spatiu destinat produselor si ustensilelor aflate in rulaj si pregatirea activitatii de curatare. Spatiul trebuie sa indeplineasca conditiile anterioare, plus:

  • sa aiba o suprafata care sa permita desfasurarea activitatii de pregatire a materialelor si ustensilelor
  • sa detina sursa de apa rece si calda
  • sa aiba dispenser cu sapun lichid si prosoape de unica folosinta
  • sa aiba masina de spalat cu uscator, cuva sau bazin cu sursa de apa pentru spalarea ustensilelor folosite
  • sa exista suport uscator pentru manusi de menaj, perii si alte ustensile

white plastic bottles on white plastic container

Sursa foto: unsplash.com

Metode & tipuri de dezinfectie si sterilizare

Exista mai multe metode prin care obiectele si suprafetele pot fi dezinfectate sau sterilizate. Procedeele se realizeaza printr-un ansamblu de metode, unele chimice, altele fizice. Exemplele includ:

  • autoclavare (sterilizarea cu vapori de apa sub presiune): cea mai utilizata metoda pentru materiale si instrumente chirurgicale; a inlocuit fierberea
  • pasteurizare: aseptizarea unor lichide la temperaturi sub 100°C, urmată de racire brusca
  • radiatii UV: sterilizeraza aerul si diverse suprafete
  • radiatii ionizante: sterilizeaza solutii perfuzabile si pulberi, materiale de sutura, instrumentar, manusi, halate, sonde, tuburi
  • liofilizare: sterilizarea vaccinurilor si serurilor
  • alcool 70%: folosit in afectiuni inflamator-infectioase, in aplicatii scurte
  • produse de dezinfectie sau sterilizare (substante pe baza de clor, apa oxigenata, permanganat de potasiu, acid boric, detergenti): dezinfecteaza obiecte sanitare, plagi si mucoase, vase mici, lenjerie, vesela, incaperi, dupa caz

Etapele curateniei in cabinete medicale si spitale

Operatiile de curatenie si dezinfectie din cabinete medicale, spitale, laboratoare si alte unitati sanitare se stabilesc in functie de zone si suprafetele sau obiectele ce necesita igienizare.

Clasificarea zonelor din unitate

Zonele din unitatile sanitare sunt clasificate in functie de gradul de asepsie al actelor medicale care se practica in spatiul respective. Se disting astfel 4 zone:

  • zona 1: spatiile unde nu circula bolnavi (holul de la intrarea principala, servicii administrative, servicii economice, intretinere etc)
  • zona 2: spatii cu bolnavi neinfectiosi (holuri, lifturi, scari, sali de asteptare, sectii medicale, cabinete pentru consultatii ambulatorii, maternitati etc)
  • zona 3: spatii cu pacienti foarte sensibili (urgente, terapie intensiva, sali de tratament, saloane, laboratoare, periatrie, reanimare etc)
  • zona 4: obiectivul este evitarea aducerii germenilor din alte zone (neonatologie, bloc operator, sectii de arsi, oncologice, chimioterapie etc)

De asemenea, suprafetele, instrumentarul si echipamentele sunt clasificate astfel:

  • non-critice: nu vin in contact cu pacientul sau ating doar pielea intacta (urinare, cadre pentru invalizi, uporturi, mobilier etc)
  • semicritice: vin in contact cu mucoase intacte si nu penetreaza bariera tegumentara, cu exceptia mucoasei periodontale sau pielea (laringoscoape, echipament de anestezie, termometre, specul vaginal, interiorul incubatoarelor pentru bebelusi etc)
  • critice: vin in contact cu tesuturi sau le penetreaza (instrumentar chirurgical sau stomatologic, echipamentul personalului din sala de operatie, endoscoape, dispozitive intravasculare etc)

Alegerea metodei de curatenie, dezinfectie si/sau sterilizare trebuie sa tina cont de zone si de categoria din care obiectele si suprafetele fac parte.

Curatenia

Curatenia este cea mai comuna metoda de decontaminare si are ca scop indepartarea prafului, murdariei, substantelor organice si microorganismelor. Se realizeaza cu detergenti, produse de curatat si produse de intretinere, folosind maturi, mopuri, aspiratoare, lavete, bureti, manusi de menaj si alte materiale de spalare si accesorii.

Dezinfectia

Dezinfectia este procesul prin care sunt distruse pana la 99,9% din microorganismele patogene si se efectueaza doar in urma curateniei. Metodele de dezinfectie includ caldura uscata, razele UV, produse biocide tip 2 (pentru suprafete si ustensile) sau de tip 1 (pentru piele), solutii dezinfectante, produse antiseptice etc. Atentie, dezinfectia nu inlocuieste sterilizarea!

Sterilizarea instrumentarului medical

Sterilizarea este o procedura speciala, mai puternica decat dezinfectia. Se realizeaza atat prin metode fizice, cat si prin metode chimice sau o combinatie dintre cele doua. Pentru sterilizare se folosesc doar aparate autorizate si avizate si se respecta intocmai instructiunile de utilizare ale acestora. Sterilizarea instrumentarului medical se face cel mai des folosind pupinelul (sterilizatorul cu aer cald) si autoclavul (sterilizatorul cu abur sub presiune).

a wooden cutting board

Sursa foto: unsplash.com

Lista necesar pentru curatenia si dezinfectia unui cabinet medical

Pentru a mentine igiena si siguranta in cabinetul medical, e necesar sa utilizezi produsele, accesoriile si echipamentele corespunzatoare.

Detergenti

In unitatile sanitare se folosesc detergenti profesionali de diferite tipuri: universali, abrazivi, pentru lustruit, pentru suprafete din sticla, marmura, linoleum, suprafete laminate, ceramica etc. Pot fi achizitionati sub forma de lichid, crema sau solutie spray.

Dezinfectanti

Dezinfectantii profesionali sunt clasificati in functie de actiune (mica, medie, ridicata) si au la baza diferite substante. 

  • dezinfectanti de nivel scazut – cu actiune mica: distrug majoritatea bacteriilor in forma vegetativa, unii virusi si unii fungi; nu actioneaza asupra mucegaiurilor, virusurilor neanvelopate, micobacteriilor si sporilor
  • dezinfectanti de nivel intermediar – cu actiune medie: distrug bacterii in forma vegetativa, fungi, micobacterii si virusi; nu actioneaza asupra sporilor bacterieni
  • dezinferctanti de nivel inalt – cu actiune ridicata: distrug bacterii in forma vegetativa, fungi, virusuri, micobacterii, majoritatea sporilor bacterieni

Ustensile si accesorii pentru curatenie

O curatenie impecabila e imposibila fara ustensilele si accesoriile potrivite. Unitatile sanitare au nevoie de carucioare de curatenie profesionale usor de manevrat, mopuri, raclete de apa, ustensile de spalat geamuri, pulverizatoare, lavete in cod de culori, bureti, manusi de menaj si saci de gunoi rezistenti.

person in white robe holding black and yellow umbrella

Masini si aspiratoare

Masinile de curatat pardoseli sunt esentiale pentru obtinerea unei igiene ireprosabile in spitale si clinici medicale. Sunt ideale pentru spatiile cu circulatie intensa si sunt mai eficiente decat clasicul mop. 

Un alt aparat indispensabil unitatilor sanitare este aspiratorul profesional. Oferta de pe piata include atat aspiratoare cu apa, cat si clasice, astfel incat se poate alege produsul potrivit nevoilor unitatii sanitare.

Mentinerea unui spatiu curat si dezinfectat este vitala in toate unitatile sanitare. Tinand cont de normele de igiena din acest articol, pacientii vor avea mai multa incredere in serviciile oferite, iar contaminarea si riscul de infectie sunt reduse.

Cod de culori HACCP – Cum functioneaza acest sistem?

Constant auzim in mass-media vorbindu-se despre unitati care au fost sanctionate sau inchise din cauza faptului ca nu sunt respectate normele de igiena. Spre exemplu, mancarea stricata care ajunge la clientul final reprezinta o cauza de imbolnavire. Astfel, preventia in industria alimentara este un element care nu poate sa fie ignorat si acesta se afla in stransa legatura cu siguranta publica.

Sistemul HACCP este utilizat in industria alimentara, indiferent de tipul afacerii in domeniu. HACCP are rolul de a garanta ca produsele respecta criteriile de siguranta alimentara, printr-un set de norme stabilite. Este important de mentionat ca HACCP nu este un standard sau o certificare, ci doar un principiu de a ne protejeaza de contaminarea incrucisata.

Ce vei afla in acest articol:

Ce este sistemul HACCP?

Sistemul HACCP in industria alimentara reprezinta un set de masuri ce se refera la siguranta alimentelor in fiecare etapa, de la recoltare si pana la consum. Practic, acest sistem este un element de baza in managementul calitatii. HACCP se bazeaza pe identificare, evaluare, prevenire si supraveghere a riscurilor. Fiind in primul rand bazat pe preventie, sistemul HACCP se aplica in industria alimentara, atat sectoarelor producatoare de alimente si bauturi, cat si sectoarelor de distributie si a serviciilor din alimentatia publica. 

Free Man and Woman Wearing Black and White Striped Aprons Cooking Stock Photo

Ce sunt codurile de culoare?

Codurile de culoare HACCP alcatuiesc un sistem de preventie a riscurilor legate de alimente in industria HoReCa si in alte unitati de preparare a alimentelor. Practic, prin utilizarea acestui sistem de codare, companiile se angajeaza sa respecte calitatea si siguranta produselor, oferind clientului final alimente sigure, care corespund cu normele in vigoare si care nu atenteaza la sanatatea publica.

Codificarea prin culori poate fi utilizata pe fiecare instrument utilizat in procesul de productie sau de pregatire a alimentelor (cutite, termometre, tocatoare etc.). Cel mai important beneficiu al acestui sistem este ca se evita contaminarea incrucisata printr-o metoda simpla si la indemana, limbajul utilizat fiind unul universal.

Ce culori se folosesc?

Pentru a se evita contaminarea incrucisata, codificarea presupune insemnarea diferitelor instrumente utilizate in productia alimentara. Culorile folosite sunt:

  •     Rosu – carne cruda
  •     Verde – fructe si legume
  •     Galben – pasari de curte
  •     Alb – branzeturi si paine
  •     Negru – carne prajita si carnati
  •     Albastru – peste si fructe de mare

Astfel, utilizand acest stil de codificare, fiecare etapa din procesul de productie a alimentelor va fi segmentat, impartit pe categorii. Scopul, asa cum am spus si anterior, este acela de a evita contaminarea incrucisata si livrarea unui produs compromis catre clientul final/consumator.

Poti gasi produse potrivite sistemului HACCP aici.

Care sunt avantajele utilizarii codurilor de culoare HACCP?

Componenta de preventie este esentiala in industria alimentara. Fiecare etapa, de la recoltare si pana la momentul in care alimentele ajung la consumator, trebuie efectuata cu maxima atentie, respectandu-se normele de siguranta. Sistemul HACCP, odata implementat, ajuta la managementul eficient al riscurilor ce pot sa apara. In plus, beneficiile codurilor de culoare HACCP includ:

  •     Eliminarea barierei lingvistice, un lucru important deoarece in procesele complexe din industria alimentara pot fi implicati foarte multi oameni, care vorbesc limbi diferite. Culoarea este un limbaj universal, astfel ca utilizarea unui astfel de cod faciliteaza formarea si trainingul unei forte de munca diverse.
  •     Are un efect pozitiv asupra autoritatilor de reglementare, deoarece arata angajamentul companiei fata de siguranta alimentara si fata de preventie.
  •     Mai putine erori – utilizarea acestui sistem de codare prin culori este o modalitate foarte simpla si eficienta de a preveni contaminarea incrucisata.

Free Fresh Meat on Plate Stock Photo

Cum poti implementa codurile de culoare HACCP in afacerea ta?

Utilizand un ghid de bune practici HACCP, poti implementa cu usurinta codurile de culoare HACCP in afacerea ta. Cel mai important este sa nu te abati de la normele deja stabilite, ca limbajul sa fie unul universal, usor de inteles de catre oricine.

Desigur, exista cateva norme in „Ghidul pentru aplicarea sistemului HAACP”. Implementarea unui astfel de sistem presupune, in primul rand, utilizarea programelor necesare, dar si instruirea corespunzatoare a tuturor celor implicati in proces. 

Apoi, trebuie indeplinite urmatoare etape:

  •     Formarea echipei HACCP
  •     Descrierea produsului
  •     Identificarea utilizarii
  •     Construirea diagramei
  •     Confirmarea diagramei
  •     Enumerarea tuturor reactiilor accidentale asociate cu fiecare faza, desfasurarea analizei reactiilor accidentale si elaborarea masurilor pentru controlarea reactiilor identificate
  •     Stabilirea punctelor critice de control
  •     Stabilirea limitelor critice pentru fiecare CCP
  •     Stabilirea actiunilor corective
  •     Stabilirea procedurilor de verificare
  •     Stabilirea documentatiei si a inregistrarilor ce trebuie pastrate

Pentru a desavarsi implementarea codurilor de culoare HACCP trebuie achizitionate produse specifice, in culorile mentionate mai sus. 

Sistemul HACCP in industria alimentara

HACCP este, asadar, conceput pentru a fi utilizat in toate sectoarele industriei alimentare, de la cultivare, recoltare, proccesare, fabricare, distributie si comercializare, si pana la pregatirea alimentelor pentru a fi consumate.

In fapt, sistemul HACCP in industria alimentara este o baza de siguranta, un sistem de management care are in vedere analizarea si verificarea pericolelor biologice, chimice si fizice ce pot afecta alimentele.

Pentru implementarea sistemului HACCP in industria carnii sau, in general, in industria alimentara, trebuie sa respecte ghidul de bune practici. Astfel, intreaga echipa trebuie formata pentru a intelege importanta componentei de preventie si, de asemenea, e absolut necesar sa se utilizeze codurile universale.

Sistemul HACCP in industria hoteliera

Sistemul HACCP poate sa fie cu adevarat implementat in industria hoteliera numai daca angajatii sunt formati in acest scop. Componentele de siguranta, conform HACCP, includ tot ceea ce tine de industria alimentara:

  •     Imprejurimi convenabile ale unitatii
  •     Utilizarea materialelor adecvate in orice situatie
  •     Protectie impotriva insectelor si rozatoarelor
  •     Echipamente de bucatarie din otel inoxidabil
  • Echipament de racire care indeplineste capacitatea si temperatura necesara
  •     Plan de intretinere adecvat
  •     Alimentare adecvata cu apa
  •     Becuri adecvate
  •     Metoda eficienta de eliminare a deseurilor
  •     Receptia hranei in conditiile cele mai bune
  •     Depozitare separata a materialelor, materiilor prime si a produselor
  •     Pregatirea angajatilor privind bolile ce pot fi transmise prin alimente
  •     Respectarea bunelor practici de igiena si a bunelor practici de fabricatie
  •     Prevenirea contaminarii prin spalarea adecvata a mainilor 

Instrumente Higiene Lacroix pentru codificarea HACCP pe culori

Pentru un management cat mai bun al sistemului HACCP, instrumentele Higiene Lacroix reprezinta solutii eficiente. Iata o lista cu ustensile indispensabile pentru implementarea HACCP:

Pentru a stopa contaminarile in industria alimentara, sistemul HACCP trebuie implementat in orice unitate. In acest mod, se pune accent pe componenta de preventie, esentiala pentru o experienta cat mai buna a consumatorului.

Cum scapi de igrasie & mucegai – GHID complet de combatere

Igrasia este o problema comuna si totodata complexa ce nu trebuie trecuta cu vederea. Pentru a trai intr-un mediu primitor si sanatos, e important sa actionezi rapid, altfel poate duce la mucegai si un numar de probleme de sanatate. Afla din acest articol cum faci diferenta dintre igrasie si mucegai, din ce motive apar, ce riscuri prezinta si cum sa scapi de igrasie in mod eficient.

Ce este igrasia?

Termenul de igrasie este deseori confundat cu cel de mucegai. Inainte de a discuta despre cauze si solutii, e nevoie sa intelegi diferenta dintre igrasie si mucegai. 

Igrasia este umezeala persistenta din peretii unei cladiri si apare cand apa sau vaporii se infiltreaza in porii zidariei. Fenomenul nu este vizibil, spre deosebire de mucegai, care e caracterizat prin aparitia petelor cenusii sau verzi. Mucegaiul apare dupa igrasie si reprezinta ciuperci care se dezvolta pe zid, deteriorand materialul.

Tipuri de igrasie

Cei mai multi dintre noi au intampinat cel putin o data probleme cu igrasia. Aceasta este in general de doua tipuri, cu cauze si solutii diferite.

Igrasia infiltrativa

Cea mai comuna forma de igrasie este cea infiltrativa, care, asa cum indica numele, apare cand in pereti se infiltreaza apa. Scurgerile tevilor, inundatiile de la vecini si ploaia puternica sunt principalele cauze pentru care apare.

Condensul

Condensul este cauzat de un nivel prea ridicat de umiditate. In interior, nivelul optim de umiditate ar trebui sa fie de maxim 40% iarna, maxim 45% cand temperatura de afara ajunge la cel mult 10°C si maxim 50% cand temperatura este cuprinsa intre 10 si 20°C. Daca umiditatea aerului din casa este prea mare se formeaza condens, iar daca acesta este prezent frecvent, duce la igrasie.

Igrasie – Cauze

Young man cooking fresh food at home and opening lid of steaming pot.

Sursa foto: freepik.com

Cand vrem sa aflam de ce se face igrasie in casa, trebuie sa identificam o cauza specifica. Umezeala este principalul motiv, insa pot exista mai multe motive pentru care apare.

Scurgeri de tevi

Cei care locuiesc la bloc sunt cu siguranta familiari cu aceasta situatie. Cand ti-e lumea mai draga, observi ca pe tavanul din baie sau bucatarie a aparut o pata mare de apa. E clar, s-a spart o teava de la vecini si esti inundat! Insa stiai ca igrasia poate aparea si din cauza propriilor tale tevi? Daca o teava din perete s-a fisurat si nu este detectata la timp pentru a fi schimbata, umezeala se poate infiltra cu usurinta in perete.

Umezeala care se ridica de la subsol

Te poti confrunta cu umezeala in subsol daca obisnuiesti sa usuci rufe acolo, tevile nu sunt bine izolate sau picura, exteriorul nu este hidroizolat sau spatiul nu este aerisit. Cu timpul, umezeala si igrasia se pot ridica si la parterul locuintei.

Fisuri in acoperis

Long shot roofer working with helmet

Sursa foto: freepik.com

Fisurile din acoperis permit ploii si zapezii sa patrunda in tavan si pereti. De aceea, e recomandat sa verifici des acoperisul pentru a identifica in timp util eventualele deteriorari ale sale.

Vreme rea sau zone cu umiditate ridicata

Daca locuiesti intr-o zona cu umiditate ridicata sau ploi dese, riscul de aparitie al igrasiei creste. Drept urmare, e nevoie sa te concentrezi pe metodele de preventie, sa repari imediat orice fisura din pereti sau acoperis si sa actionezi rapid daca apa se infiltreaza in pereti.

Abur de la gatit

Cand gatim, aburul ajunge pe suprafetele reci din bucatarie si se transforma in condens. Il observam in special pe faianta din spatele plitei, pe fereastra sau pe mobila. Cu timpul, condensul se infiltreaza in pereti si duce la igrasie, apoi la mucegai.

Abur de la dus sau baie

Igrasia din baie apare din acelasi motiv ca cea din bucatarie. Aburul de la dus creeaza condens care ajunge sa intre in pereti. Problema e des intalnita in apartamentele de bloc unde baia nu are o fereastra.

Ventilatie slaba

Ventilatia slaba a casei sau apartamentului nu permite eliminarea umiditatii si umezelii. Se formeaza astfel igrasie, iar mai tarziu mucegai.

Cum scapi de igrasie

Fotografii gratuite de Hota

Sursa foto: pixabay.com

Cand ai igrasie, trebuie sa actionezi rapid pentru ca peretii sa nu dezvolte mucegai. Scopul principal este sa scapi de umiditate si exista un numar mare de metode prin care poti face asta.

Instalarea unei hote

Hota iti permite sa eviti condensul, implicit igrasia. Daca in acest moment nu iti permiti sa montezi una, incearca sa gatesti cat mai des cu geamul deschis si tine usa de la bucatarie inchisa. 

Montarea unui ventilator

Ventilatorul functioneaza la fel ca hota si e ideal pentru spatiile in care nu exista geamuri, precum unele bai de apartament. Daca nu poti monta unul in acest moment, pastreaza usa baii intredeschisa atunci cand te speli pentru ca aburul sa nu ramana blocat doar in acea incapere. In acelasi timp, deschide fereastra din camera cea mai apropiata pentru a aerisi.

Hidroizolatia acoperisului

Deseori, igrasia apare din cauza izolatiei slabe a acoperisului sau peretilor. Pentru a evita aceasta situatie neplacuta, investeste intr-un sistem de hidroizolatie eficient care iti va feri locuinta de fenomenele naturii.

Folosirea unui dezumidificator

Achizitionarea unui dezumidificator este una dintre cele mai simple solutii impotriva igrasiei. Gasesti pe piata atat dezumidificatoare ieftine, care functioneaza cu o pastila absorbanta, cat si aparate profesionale electrice.

Folosirea unei vopsele anti-mucegai

Vopselele anti-mucegai au in compozitie substante care pot elimina excesul de umiditate si care impiedica dezvoltarea microorganismelor. Pot fi aplicate atat pe pereti, cat si pe tavane si sunt recomandate in special pentru bai si bucatarii. Atentie, vopseaua anti-mucegai se aplica doar pe pereti igienizati, nu peste cei care deja au fost afectati de igrasie si mucegai.

Metoda electro-osmotica

Metoda electro-osmotica pentru combaterea igrasiei din peretii interiori foloseste curenti electrici de mica tensiune. Pe scurt, acesti curenti cristalizeaza mineralele din apa, astfel incat umezeala e respinsa din perete.

Cum se curata mucegaiul

Cand ne confruntam cu mucegaiul, e imperativ sa indepartam complet sporii ciupercilor. Nu e suficient sa curatam superficial murdaria vizibila deoarece sporii se vor dezvolta in continuare, iar problema se va agrava. Iata ce ai de facut pentru a scapa de mucegai.

Spala suprafetele cu o solutie eficienta anti-mucegai

Incepe prin a indeparta sporii cu o solutie speciala anti-mucegai. Atentie, detergentii obisnuiti nu reusesc sa curete sporii si nu sunt potriviti pentru a scapa de problema. 

Gasesti solutii anti-mucegai lichide sau sub forma de spray ce pot fi aplicate atat pe pereti, cat si pe alte suprafete (lemn, ceramica, textile etc). Foloseste solutia conform indicatiilor de pe ambalaj.

Aspira zonele curatate

Dupa ce ai spalat zona afectata cu solutia anti-mucegai, foloseste un aspirator cu sistem de filtrare HEPA pentru a trage eventualii spori ramasi. Nu e recomandat sa freci cu o carpa pentru ca ii vei arunca si pe alte suprafete.

Usuca suprafetele si camerele afectate

Lasa geamurile larg deschise pentru a usca cat mai bine suprafetele pe care tocmai le-ai igienizat. Daca mucegaiul s-a dezvoltat pe obiecte din casa, lasa-le afara in soare. 

Repeta procesul daca este necesar

In unele cazuri, mucegaiul este mai greu de inlaturat. De aceea, e recomandat sa repeti procesul de mai sus pentru a elimina complet sporii. 

Igrasia si riscurile de sanatate

Young sick businesswoman sneezing in a tissue while working in the office

Sursa foto: freepik.com

Cand observam mucegai in casa, facem tot posibilul sa scapam de el deoarece stim ca prezinta riscuri serioase pentru sanatate. In ceea ce priveste igrasia insa, situatia e putin mai dificila pentru ca problema nu e intotdeuna vizibila cu ochiul liber. Totusi, exista semnale de alarma care ar trebui sa ne atraga atentia. Iata care sunt simptomele care apar cand avem igrasie in pereti.

Tuse si stranut

Tusea si stranutul sunt cele mai frecvente simptome provocate de igrasie si mucegai. Ele apar in special la persoanele care au deja alergii sau afectiuni cronice, precum si la cele cu o imunitate scazuta.

Inflamatii ale ochilor

Ochii pot deveni de asemenea iritati din cauza igrasiei din pereti. Poti observa ca sunt mai aposi si inrositi, acestea fiind simptome ale conjunctivitei alergice. La persoanele mai sensibile pot aparea si disconfort sau mancarime.

Iritatii pe piele

Igrasia din peretii interiori poate duce la iritatii pe piele, in special la eczema. Afectiunea e caracterizata prin mancarimi intense, eruptii, abcese si leziuni umede sau uscate.

Atacuri de astm

Atacurile de astm apar in general dupa tuse si stranut, atunci cand igrasia nu este gestionata corespunzator. Persoanele sanatoase pot dezvolta aceasta afectiune, iar cei care au deja astm pot observa agravarea simptomelor. Semnele unui atac de astm sunt respiratia ingreunata, disconfort la nivelul pieptului si suieraturi in piept, in special in cazul copiilor.

Cum previi igrasia

Igrasia este usor de prevenit cat timp mentii spatiul uscat si bine ventilat. Actiunile cheie de care trebuie sa tii cont sunt reducerea cantitatii de umiditate produsa, ventilarea corespunzatoare si mentinerea unei temperaturi corespunzatoare.

Deschide des geamurile

Young woman opens a plastic window for fresh air and smiling at home

In trecut, cand toate ferestrele aveau rame din lemn, aerul reusea sa patrunda in interior si ventila incaperea. Ferestrele de tip termopan cu profile PVC impiedica aerul sa circule, motiv pentru care vara nu mai intra atat de mult aer cald, iar iarna nu intra aer rece. Totusi, profilele moderne vin si cu un dezavantaj: nu permit ventilarea naturala a locuintei, decat prin montarea unor accesorii speciale destinate ventilatiei, destul de putin populare pe piata datorita pretului mare. De aceea, e important sa aerisesti frecvent, inclusiv in sezonul rece. Deschide larg geamurile cel putin 10 minute in fiecare dimineata si seara. 

De asemenea, trage perdelele astfel incat lumina soarelui sa previna dezvoltarea mucegaiului. Ciupercile au nevoie de intuneric pentru a se dezvolta, iar soarele poate combate infestatiile usoare.

Nu usca haine in casa

Ori de cate ori este posibil, usuca hainele afara. Daca esti obligat sa le usuci in interior, monteaza suportul-uscator langa o fereastra si aeriseste bine incaperea. E important sa faci acest lucru inclusiv in sezonul rece. Deschide larg geamurile 5-10 minute atunci cand umezeala este prea ridicata.

Ai grija la plantele din casa

Un numar prea mare de plante la ghiveci poate creste umiditatea din camera. Acelasi lucru e valabil si daca ai mai putine plante, dar le uzi frecvent. Ia in considerare reducerea numarului de plante dintr-o singura incapere. Nu e nevoie sa renunti complet la ele, ci poti muta o parte din ele in alte camere. In acelasi timp, alege plante care nu necesita sa fie udate foarte des. Nivelul de umiditate in casa trebuie pastrat la un nivel intre 30% si 50%. Valorile acestea pot fi controlate cu ajutorul unui higrometru.

Incalzeste casa pe timp de iarna

In zilele reci, incearca sa mentii temperatura interioara la cel putin 18°C. Acolo unde e posibil, instaleaza un sistem de incalzire eficient, potrivit pentru fiecare incapere. Chiar daca nu folosesti constant o camera, e important sa o incalzesti pentru a evita formarea condensului.

Exista metode eficiente de indepartare a igrasiei si putem scapa de ea daca identificam corect cauzele. Tine cont de recomandarile din acest articol si vei reusi sa remediezi problema in cel mai scurt timp!

Referinte:

  • Dampness and Mold in Buildings. 2022, www.cdc.gov/niosh/topics/indoorenv/mold.html. Accesat la 29 Nov. 2022.
  • Moisture and Mold Problems: Preventing and Solving Them in Your Home. 2009, www.webmd.com/lung/mold-mildew. Accesat la 29 Nov. 2022.
  • Preventing Damp and Mould. 2022,  www.oxford.gov.uk/info/20271/guidance_for_private_tenants/1129/preventing_damp_and_mould. Accesat la 29 Nov. 2022.

Uscatorul de maini ne poate afecta sanatatea? Afla aici daca exista studii clinice in acest sens

 

Uscatoarele de maini sunt des utilizate in toaletele publice sau in diferite tipuri de localuri. Acestea sunt deosebit de practice, deoarece se monteaza direct pe perete, fără necesitatea de a atinge ceva pentru a fi actionat, mai ales daca te afli intr-un spatiu public. Totodata, acestea pot functiona fara intrerupere si sunt extrem de eficiente in zone cu flux foarte mare de utilizatori, unde rezeverele de role si prosoape de hartie ar trebui sa fie alimentate periodic.

In plus, mainile sunt uscate in doar cateva secunde si nu este nevoie de prosoape de hartie. Totusi, exista si opinii conform carora aceste aparate nu sunt benefice pentru sanatate. In continuare vom explica daca si cand este cazul sa ne facem griji cu privire la efectele uscatoarelor de maini asupra sanatatii.

Intrebarea la care nu au reusit inca sa raspunda cercetatorii este: cum de nu ne imbolnavim acasa sau la hotel cand utilizam uscatorul de par in baie, mai ales ca acestea nu sunt dotate cu filtre HEPA sau UV!? 

Un raspuns plauzibil este poate fi faptul ca uscatoarele de par nu “fura” nimanui piata cum se intampla in cazul uscatoarelor de maini care submineaza un business foarte “suculent” cu produsele din hartie pentru stergerea mainilor. Se pare ca exista doar studii stiintifice, nu si studii clinice pe aceasta speta. Mai exact, putem dovedi stiintific ca aerul emanat de uscatoare este incarcat cu un numar oarecare de bacterii, insa nu este dovedit CLINIC ca aceasta cantitate de bacterii afecteaza in mod clar starea de sanatate a utilizatorilor. 

Ce stim despre uscatoarele de maini?

Eficienta uscatoarelor de maini este incontestabila, mai ales in restaurante, localuri sau toalete publice cu trafic intens. Cu toate acestea, multa lume considera ca aparatele nu sunt recomandate, din cauza ca acestea ar imprastia in aer bacterii prin intermediul sistemului de ventilare. De fapt, acest lucru nu este intotdeauna adevarat si, oricum ar fi, el nu are efecte negative asupra sanatatii. Inainte de a achizitiona orice produs de acest tip este esential sa te informezi cu privire la caracteristicile sale tehnice si sa iei in calcul toti factorii de risc.

Free Person Washing His Hand Stock Photo

Sursa foto: pexels.com

Ce spun studiile despre uscatoarele de maini?

Intr-adevar, unele uscatoare de maini, mai ales cele de generatie veche, raspandeau in aer o cantitate apreciabila de germeni/bacterii. Unele studii facute in domeniu au aratat ca un dispozitiv de uscare a mainilor raspandeste de 1300 de ori mai multi germeni decat ar raspandi folosirea unui servetel pentru stergerea mainilor. Aceste dispozitive au capacitatea de a “arunca” germenii la o distanta de 0,25 de metri. Dupa ce este folosit un uscator de maini intr-o incapere, aerul din incapere este de 100 de ori mai infestat cu particule virale decat in mod normal.

Cu toate acestea, uscatoarele de ultima generatie au filtre HEPA contribuie la reducerea de pana la 99% a acestui efectiv negativ circulat prin uscatoarele de maini dotate cu acest sistem. 

Uscatoarele de maini moderne NU afecteaza in mod determinant calitatea aerului din grupurile sanitare, fiind dotate cu filtru HEPA si/sau cu filtru UV, care impiedica raspandirea germenilor si, in plus, sterilizeaza aerul. 

Sisteme de filtrare a aerului din uscatoarele de maini

Cea mai buna metoda de a preveni contaminarea cu diverse bacterii este spalarea si uscarea mainilor, indiferent de ce ustensile folosesti in acest sens. A nu usca mainile corespunzator reprezinta in sine o sursa de imprastiere a bacteriilor.

Un uscator de maini profesional trebuie sa aiba o caracteristica ce imbunatateste igiena si calitatea aerului care trece prin aparat: filtru HEPA si/sau o unitate de sterilizare a aerului cu raze UV si/sau ionizare incorporata reprezinta solutii optime pentru asigurarea calitatii si sigurantei.

Filtrul HEPA

Purificatorul de aer filtru HEPA este un tip de filtru mecanic, iar denumirea sa este un acronim pentru „filtru de particule de aer cu eficienta ridicata”. Conform datelor, HEPA  poate indeparta un minim de  99,97% din praf, polen, mucegai, bacterii si orice particule din aer cu o dimensiune de 0,3 microni (µm). Particulele care sunt mai mari sau mai mici sunt prinse cu o eficienta si mai ridicata.

Pentru functionarea corecta a filtrului HEPA si pentru o durata de viata cat mai mare, acesta necesita curatare periodica si inlocuire atunci cand este necesar. Studiile arata ca HEPA este cel mai bun tip de filtru pentru uscatoarele de maini, utilizat inclusiv in spitale.

Sistem UV care sterilizeaza aerul

Sistemele de sterilizare a aerului cu lumina ultravioleta reprezinta o solutie tot mai populara pentru o dezinfectie  sigura si eficienta, in mai multe industrii. Sistemele cu lampi UV curata aerul, apa si suprafetele si reprezinta o alternativa simpla si sigura la substantele chimice pentru sterilizarea microorgaismelor,  inclusiv a virusilor si  a bacteriilor.

Uscatoarele de maini care beneficiaza de sisteme de sterilizare UV utilizeaza in mod eficient o sursa puternica de lumina UVC pentru a ucide bacteriile si virusii din aer, prevenind in acelasi timp raspandirea lor.

Uscator de maini vs. servetele/prosoape de hartie

Uscarea mainilor este necesara pentru a indeparta majoritatea virusilor si bacteriilor. Totusi, conteaza si metoda prin care facem acest lucru. Exista opinii care sustin ca este mai igienic sa utilizam prosoape de hartie sau servetele, in timp ce avem si argumente pro uscatoare de maini.

In primul rand, un lucru este cert: utilizarea uscatoarelor de maini este o varianta mai sustenabila, ce contribuie semnificativ la reducerea deseurilor din hartie. In fapt, prosoapele de hartie trebuie eliminate mult mai frecvent decat uscatoarele de maini, asa ca amprenta de carbon a celor dintai este, evident, mai mare. Folosirea a doua prosoape de hartie standard emite aproximativ 0,123 de kilograme de gaze cu efect de sera, de peste 5 ori mai mult decât utilizarea unui aparat electric pentru uscarea mainilor – explica specialistii.

Totusi, uscatoarele de maini reprezinta mai degraba o varianta potrivita pentru restaurante, centre comerciale, localuri si alte unitati in care exista un trafic intens. Pentru locuinte, caldiri de birouri, fabrici sunt recomandate a fi utilizate complementar si prosoapele de hartie care asigura igiena perfecta si o uscare a mainilor completa.

Beneficiile uscatoarelor de maini

Uscatoarele de maini profesionale au numeroase beneficii, care le recomanda pentru a fi utilizate in multiple locatii. Atat timp cat aceste aparate dispun de filtru UV sau filtru HEPA purificator aer, ele sunt fara dubiu sigure si eficiente. Iata cateva avantaje ale amplasarii unui uscator de maini vertical sau orizontal intr-o cladire:

– Reducerea deseurilor din hartie;

– Evitarea cosurilor pline de hartie care necesita servisare;

– Nu necesita stocuri si aprovizionare;

– Investitie pe termen lung;

– Eficienta in eliminarea germenilor;

– Aspect modern.

Asadar, in cazul in care detii un local sau daca doresti sa eficientizezi procesul de uscare a mainilor dintr-un centru comercial, spital sau alta institutie publica, uscatoarele de maini profesionale reprezinta o varianta avantajoasa.

Ce uscatoare de maini poti folosi pentru clientii tai?

In cazul in care detii o afacere, este esential sa te gandesti la fiecare detaliu care conteaza pentru satisfactia clientilor. Indiferent ca este vorba despre un local, o scoala privata sau alta cladire care deserveste unui numar mare de oameni, igiena este un punct de referinta. Asadar, in ceea ce priveste toaletele, asigura-te ca oferi conditii impecabile tuturor celor care iti trec pragul.

Free Male and Female Signage on Wall Stock Photo

Sursa foto: pexels.com

Uscatoarele de maini profesionale, cu sistem JET sau fara, reprezinta o alternativa eficienta la servetele sau prosoape din hartie care necesita in permanenta refacerea stocului. De asemenea, aparatele cu filtre performante impiedica raspandirea bacteriilor si nu pun in pericol sanatatea.

Fie ca optezi pentru un uscator de maini cu filtru HEPA sau cu sistem de filtrare UV, faci dovada ca igiena si curatenia sunt intotdeauna o prioritate pentru tine. Prin utilizarea aparatelor potrivite, vei reusi sa cresti increderea pe care clientii o au in tine si acestia vor reveni cu fiecare ocazie.

Curatarea calcarului: cu ce se elimina depunerile de calcar? TOT ce trebuie sa stii

 

Intr-o baie, calcarul este cel mai mare pericol care afecteaza deopotriva aspectul baii, cat si instalatiile si obiectele sanitare conectate la acestea. Din pacate, calcarul este strans relationat de apa, astfel că acesta devine o problemă recurentă. 

Apa pe care o folosim zi de zi are in componența ei calciu, pe langă alte minerale si magneziu. Atunci când concentratiile sunt ridicate, micile particule de calciu se depun pe suprafetele stropite cu apa si, oricat le-am sterge, ele sunt greu de curatat, tocmai pentru că se depun in timp strat peste strat. 

Este important sa mentionam ca exista o diferenta intre Calciu (Ca) si Carbonatul de calciu (CaCO 3) sau calcarul. Principala diferenta dintre cele doua este faptul ca in timp ce calciul este un element chimic, acesta din urma este un compus chimic ce formeaza hidroxid de calciu atunci cand reactioneaza cu apa.

Cel mai adesea calcarul se depune pe bateriile de dus si pe pereti, dar si pe cabinele de dus, pe care este destul de greu sa le curatam.

Iata ce vei gasi in acest articol:

Cu ce se curata calcarul din baie?
Cu ce se curata faianta din baie de calcar?
Cu ce se curata cabina de dus de calcar?
Cu ce se curata WC-ul de calcar?
Cum se curata calcarul de pe diverse obiecte & electronice
Cu ce se curata fierul de calcat de calcar?
Cu ce se curata masina de spalat de calcar?
Cu ce se curata aparatul de cafea/espressorul de calcar? 
Cum cureti de calcar sterilizatorul? 
Accesorii de care ai nevoie atunci cand cureti calcarul
Prevenirea depunerilor de calcar
Curatarea calcarului cu mijloace naturale: Otet, Lamaie
Ce sa NU faci atunci cand cureti calcarul

 

Cu ce se curata calcarul din baie: de pe baterii, lavoar, cada?

Chiar daca poate parea dificil, calcarul din baie poate fi curatat. Inainte de a apela la orice solutie este important sa stii ce este calcarul, unde si de ce se depune acesta. De asemenea trebuie sa intelegi ce este apa dura si care sunt efectele acesteia asupra spatiilor. 

Calcarul se poate depune pe bateriile de la dus si lavoar, pe chiuvete, lavoare si cada, dar si pe peretii acoperiti cu faianta sau piatra naturala. Practic, fiecare strop de apa care stropeste suprafetele creeaza o zona propice formarii calcarului. 

Suprafetele devin poroase si permit astfel dezvoltarea calcarului ori de cate ori suprafetele sunt udate din nou. In plus, o data cu trecerea timpului calcarul devine mai greu de curatat tocmai din cauza suprapunerii mai multor straturi de calcar.

focus photo of silver stainless steel faucet

Sursa foto: unsplash.com

Cu ce se curata faianta din baie de calcar?

Desi nu are o suprafata poroasa, ci din contra, faianta este intotdeauna afectata de calcar. Acest lucru se intampla deoarece atunci cand folosim apa aceasta stropeste zonele adiacente, inclusiv peretii. 

Poti preveni aparitia petelor de calcar prin stergerea peretilor dupa fiecare utilizare a robinetului sau dusului, insa acest lucru nu va fi suficient. De asemenea, poti incerca sa folosesti metodele de curatare cu produse din casa, cu lamaie, otet si bicarbonat, insa vei vedea ca acestea nu vor avea un succes la fel de mare precum produsele profesionale anticalcar pentru suprafete ceramice

In plus, nu vei putea folosi otet in toata baia, deoarece mirosul neplacut al acestuia nu iti va permite sa stai sa cureti pentru multa vreme, asa ca vei avea nevoie de un detergent profesional anticalcar pe care sa il folosesti, mai ales pe zone extinse. 

Free Crop housewife cleaning surface near sink Stock Photo

Sursa foto: pexels.com

Cu ce se curata cabina de dus de calcar?

Cabina de dus este, de asemenea, expusa formarii calcarului, deoarece peretii acesteia sunt stropiti permanent in timpul utilizarii apei. Stropii de apa pot fi curatati cu ajutorul unei raclete, imediat dupa dus si uscati cu o laveta, insa ar trebui sa stii ca, fiind un spatiu umed, in baie se vor forma vapori care se vor depune direct pe suprafete. Astfel, oricat de mult te-ai stradui sa lasi in urma ta o baie uscata, acest lucru este practic imposibil. 

Ce poti face, in schimb, este sa folosesti o solutie pentru calcar precum detergentii profesionali pentru curatare, care sa acopere suprafete multiple, cum ar fi sticla, PVC, suprafete ceramice sau inox. In acest fel, folosind o solutie pentru calcar, vei avea si certitudinea ca produsele folosite nu distrug garniturile din cauciuc, asa cum o face spre exemplu otetul sau alte solutii homemade pe baza de citrice si bicarbonat. 

Free Interior of stylish bathroom in cottage Stock Photo

Sursa foto: pexels.com

Cu ce se curata WC-ul de calcar?

Zona toaletei necesita si ea o curatare temeinica, mai ales pentru ca de cele mai multe ori doar avem senzatia ca WC-ul este perfect curat. Chiar daca te ocupi de curatarea zilnica a zonei, nu uita ca apa dura este responsabila de depunerile de calcar. O data ce acestea se formeaza, este destul de greu sa le indepartezi. Cel mai adesea calcarul se depune sub marginile WC-ului, in zonele greu accesibile, dar si in interiorul vasului. 

Poti folosi o solutie curatat depuneri calcar pudrand suprafata toaletei cu bicarconat, pentru ca mai apoi sa adaugi otet. In acest fel vei sparge depunerile de calcar si vei putea curata cu usurinta. Totusi, daca vorbim despre calcar depus constant in timp, vei avea nevoie de o solutie anti calcar profesionala, care sa curete in profunzime pana la atingerea substratului initial. 

Free From above of crop anonymous person in rubber gloves using soapy sponge while cleaning toilet bowl Stock Photo

Sursa foto: pexels.com

Cum se curata calcarul de pe diverse obiecte & electronice

Apa dura este o problema care afecteaza atat obiectele sanitare, cat si obiectele electrocasnice. Relatia de codependenta este clara, pentru ca unele electrocasnice folosesc apa pentru functionare sau incalzesc apa de care avem nevoie. 

Poti folosi un filtru calcar pentru dedurizare, pentru eliminarea calcarului din apa, insa vei vedea ca in zonele cu apa foarte dura acest lucru nu va fi suficient. Solutia este, asadar, curatarea temeinica si constanta a electrocasnicelor, astfel incat functionalitatea acestora sa nu fie pusa in pericol. 

Cu ce se curata fierul de calcat de calcar?

Fierul de calcat cu aburi este unul dintre cele mai utilizate obiecte electrocasnice, iar acesta trebuie sa fie curatat macar o data la doua saptamani. Pentru curatarea exterioara a fierului poti folosi o laveta moale, umezita, iar pentru talpa foloseste o laveta pe care pui putina sare sau pasta de dinti. In zona orificiilor poti sterge cu un betisor cu apa distilata, astfel incat sa poti curata praful si alte impuritati.

La interior (cu efect la exterior) poti folosi un amestec format din otet si apa, pe care il vei turna in orificiul special pentru apa. Se recomanda sa nu folosesti apa de la robinet, deoarece aceasta este apa dura, asa ca poti folosi in schimb apa imbuteliata sau apa distilata. 

Dupa ce ai turnat amestecul poti porni fierul, apasand in acelasi timp pe butonul de aburi, pentru curatarea interioara a orificiilor, acolo unde calcarul se depune cel mai adesea. Daca nu vei efectua aceasta curatare interioara, vei vedea ca in timp fierul tau de calcat va murdari hainele, deoarece va lasa reziduuri de calcar pe acestea. 

Free Green White Philips Iron Stock Photo

Sursa foto: unsplash.com

Cu ce se curata masina de spalat de calcar?

Masina de spalat rufe sau vase se poate defecta din cauza depunerilor de calcar din cuva si de pe compenentele interioare (radiator, tambur). Pentru a curata masina de spalat si pentru a-i reda stralucirea poti folosi o cana de otet si un ciclu de spalare “in gol”, adica fara haine. 

Free White Front Load Washing Machine Stock Photo

Sursa foto: pexels.com

Cu ce se curata aparatul de cafea/espressorul de calcar? 

Nu exista apa in natura, deci nici la robinet, fara calcar, asadar acest lucru inseamna ca si aparatul de cafea va avea de suferit de pe urma apei dure. In cazul expresorului lucrurile stau diferit insa, deoarece apa cu calcar dauneaza sanatatii, iar espressorul produce o bautura pe care o ingeram.

Pentru a te pune la adapost, foloseste macar o data pe saptamana o solutie pentru dizolvarea calcarului cu care sa cureti interiorul aparatului de cafea. Poti folosi otet diluat cu putina apa si poti lasa amestecul in aparat, in timp ce il pornesti. Ulterior clateste, pentru a indeparta reziduurile. 

black and gray blender

Sursa foto: unsplash.com

Cum cureti de calcar sterilizatorul? 

Sterilizatoarele sunt aparate menite sa ucida microbii, virusurile si bacteriile, insa se  pot transforma cu usurinta chiar ele in adevarate pericole. Sterilizatorul se curata prin introducerea unei cantitati de otet in tavita pentru apa (pentru sterilizare) si pornirea aparatului. Aburul cu particulele de otet va avea rolul de a distruge barierele de calcar, iar acestea se vor curata mai usor. Ulterior, se poate sterge sterilizatorul cu o laveta, iar procesul trebuie facut macar o data pe saptamana. 

Accesorii de care ai nevoie atunci cand cureti calcarul

Pentru a curata in mod eficient suprafetele nu este suficient doar sa te inarmezi cu otet si bicarbonat pentru calcar sau cu detergenti profesionali. Exista o multitudine de consumabile pentru igiena si curatenie care iti sunt necesare, dupa cum urmeaza:

– manusi – te protejeaza de actiunea substantelor de curatare la nivelul tegumentelor;

– lavete – le vei folosi pentru a curata sau pentru a sterge anumite zone. Poti folosi chiar lavete abrazive in cazul in care petele de calcar sunt dificile;

– bureti normali – cu ajutorul buretilor vei putea freca zonele cu probleme, in vederea curatarii;

– bureti de sarma – pentru curatarea zonelor dificile;

– masti – pentru a nu inhala vaporii substantelor folosite pentru curatare;

yellow sponge between two steel wools

Sursa foto: unsplash.com

Prevenirea depunerilor de calcar

Depunerile de calcar pot fi prevenite astfel incat sa nu fii nevoit sa cureti mereu calcarul de pe suprafete. Pentru a preveni aparitia calcarului trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

– curata si usuca foarte bine suprafetele cele mai expuse la stropirea cu apa (sterge faianta, gresia, oglinzile, cabina de dus, robinetii);

– curata la intervale regulate de timp obiectele electrocasnice: masina de spalat rufe si vase, fierbatorul, aparatul de cafea, fierul de calcat;

– instaleaza un filtru anticalcar- pentru a retine particulele de calciu din apa de la robinet;

– foloseste doar solutii profesionale pentru zonele sensibile- pentru curatare calcar si pentru indepartare, mai ales in zona garniturilor.

Curatarea calcarului cu mijloace naturale: Otet, Lamaie

Pentru a curata punctual anumite zone si pentru curatenia de mentinere poti folosi si amestecuri preparate in casa, doar ca acestea au si unele dezavantaje. Spre exemplu, cea mai cunoscuta combinatie este folosirea otetului cu bicarbonat. 

De asemenea, se mai pot face amestecuri din coaja de citrice macerata, pe care o poti aplica pe suprafete. Totusi, aceste solutii nu sunt tocmai igienice si sigure precum o solutie curatat calcar profesionala, asadar se recomanda sa le folosesti mai putin sau doar in zonele sensibile. 

Ce sa NU faci atunci cand cureti calcarul

Fireste ca iti doresti suprafete fara calcar si electrocasnice care sa nu fie afectate de influenta acestuia. Totusi, ai grija ca atunci cand alegi o solutie de curatare calcar sa produci mai mult rau decat bine, asadar urmeaza aceste sfaturi:

– poarta manusi, masti si alte echipamente de protectie cand aplici substantele;

– nu aplica solutiile de curatat calcarul pe zone sensibile sau componente care se pot defecta;

– nu folosi solutii neavizate si nu incerca lucruri despre care nu te-ai documentat suficient. 

Calcarul poate fi o adevarata problema pentru locuinta si sanatate, insa exista solutii pentru a scapa de acesta. Fie ca optezi pentru filtre anticalcar/dedurizator sau pentru curatarea periodica a obiectelor din casa, calcarul nu se va mai depune la fel de usor, iar casa ta va fi protejata.

Acarienii de praf/saltea: Ce sunt? Despre Alergie, Muscaturi & Preventie

 

Invizibili ochiului liber, dar prezenți totuși în locuințe, acarienii sunt o problemă care ne pot afecta starea de sănătate. Ei sunt atrași de mediile umede, cum ar fi bucătăriile, însă se dezvoltă la fel de ușor și în dormitoare, în special în saltele, perne sau așternuturi. Acarienii sunt o problemă a prezentului, deoarece alături de praf, ei produc alergii dificile, cu efecte destul de complicate. 

Ce vei afla din acest articol:

 

Ce sunt acarienii?

Acarienii sunt organisme microscopice, cunoscute și sub denumirea de Dermatophagoides farinae. Aceste tipuri de insecte fac parte din clasa arahnidelor, adică păianjeni aproape invizibili, ce se regăsesc în cele mai comune zone ale unei locuințe.

Acarienii există în orice casă, iar durata lor de viață este de circa 30 de zile, ciclic, cu apariția de noi și noi familii de acarieni. Aceștia se hrănesc cu celulele moarte care cad de pe suprafața pielii noastre și pe care le putem găsi pe așternuturi, în covoare sau pe tapițerii.

Așadar, acarienii sunt o adevărată problemă, mai ales în prezent, când ne confruntăm cu foarte mult praf și poluare, însă joacă și un rol important, acela de a consuma resturile de celule moarte de pe așternuturi, spre exemplu.

Unde trăiesc acarienii? 

Acarienii se găsesc cel mai adesea în perne, așternuturi și saltele. De asemenea, aceștia se găsesc și în tapițerii și în covoare și chiar în particulele de praf. Cărțile, tapetul, elementele textile, fiecare dintre acestea pot păstra foarte mulți acarieni, tocmai datorită faptului că aceste suprafețe rețin foarte mult praf.

De asemenea, deși pare greu de crezut că există acarieni pe om, putem avea acarieni pe față, deoarece aceștia se hrănesc cu celulele moarte ale organismului.

Acarienii de praf & saltea

Praful este prezent oriunde, în orice tip de casă sau încăpere. Praful se poate forma ca urmare a dezintegrării unor materiale și particule și acesta zboară liber în atmosferă, depunându-se pe suprafețe. Se presupune că un singur gram de praf conține zeci de mii de acarieni.

Acarienii de praf sunt cei mai cunoscuți și, în ciuda faptului că sunt inofensivi la nivel de comportament, ei au implicații majore în dezvoltarea de alergii și de probleme respiratorii. Vestea ”rea” este aceea că acarienii nu se găsesc doar acasă la noi, ci și în segmentul HoReCa și retail, în ciuda metodelor moderne de reducere a prafului și de curățare a pernelor, saltelelor, mobilierului, draperiilor sau mochetelor.

Astfel, ar trebui să știi că o cameră de hotel nu trebuie să fie doar aspectuoasă și ordonată, ci și foarte bine curățată și igienizară impotriva acarienilor.

Cum arată acarienii? 

Acarienii sunt insecte microscopice, care nu se pot vedea cu ochiul liber, dar care sub microscop apar ca niște păianjeni micuți. Dimensiunile lor sunt foartemici, de ordinul a 0.2-0.3 mm și condițiile propice dezvoltării coloniilor includ umiditatea și o temperatură de circa 20- 25 grade Celsius. Culoarea lor este gri, cu ușoare tente de maroniu sau verde.

cum arata acarienii

Sursa foto: euro-maids.com

Cum știi dacă ai acarieni în casă

Cel mai sigur mod prin care poți afla dacă ai acarieni în casă este să realizezi o testare de laborator pe o probă sau mostră de praf. Aceasta poate fi prelevată de pe saltea, așternut, pernă sau covor, sau din zonele cele mai predispuse apariției acarienilor.

Un alt mod de a afla dacă ai acarieni este să îți observi alergiile și comportamentul acestora în funcție de mediul din casa ta. Spre exemplu, foarte multe persoane dezvoltă alergii lapraf, care se resimt prin mâncărime la nivelul feței, ochi roșii, congestie nazală și strănut.

În general o casă cu praf cu siguranță va avea și acarieni, așadar dacă simți cumva că și se declanșează alergia la praf, este posibil ca în acel spațiul să existe și acarieni.

Mușcături / Ciupituri de Acarieni

Acarienii de saltea nu mușcă, așadar este impropriu spus mușcătură sau ciupitură de acarieni. Totuși, dată fiind sensibilitatea pe care o provoacă, în unele cazuri persoanele pot prezenta erupții curatane, care pot conduce cu gândul la mușcături. În realitate vorbim despre reacția alergică a organismului care se transmite la nivel cutanat și nu de adevărate mușcături de acarieni, precum în cazul altor insecte.

Alergia la acarieni

Alergia la acarieni, ca orice altă alergie, se manifestă prin răspunsul organismului la contactul cu un corp străin. În cazul acarienilor vorbim despre un cumul de factori, deoarece acarienii se regăsesc în praf, iar praful este de asemenea un alergen puternic. 

Simptome alergie la acarieni 

Persoanele care au alergie la acarieni manifestă simptome specifice rinitei, conjunctivitei sau dermatitei, iar adesea sunt prezente și simptomele astmului. Pentru că organismul încearcă să lupte cu corpul străin, datorită histaminelor se eliberează și o cantitate foarte mare de mucus, în încercarea de a proteja organismul.

Astfel, cele mai evidente și comune simptome ale alergiei la acarieni sunt:

– mâncărimi nazale, strănut;

– senzația de nas înfundat, congestie nazală;

– manifestări apropiate dermatitelor și chiar reacții alergice cutanate puternice;

– wheezing și respirație șuierătoare;

– apariția simptomelor de astm, cu respirație dificilă și durere toracică.

– apariția conjunctivitei și a problemelor la nivelul ochilor: mâncărimi, roșeață etc.

Free Woman Suffering From Her Allergy Stock Photo

Sursa foto: pexels.com

Ce trebuie sa faci în caz că ai alergie la acarieni?

Dacă ai alergie la acarieni este important să trăiești într-

un mediu curat, pe cât posibil lipsit de praf și acarieni. Din acest motiv este necesar să realizezi minimul de curățenie zilnică și să elimini sursele cele mai comune de găzduire ale acarienilor. 

Așternuturile trebuie să fie scuturate foarte bine și schimbate cât de des posibil. Folosește un aspirator cu putere mare pentru covoare, draperii, pături sau cuverturile. Covoarele trebuie aspirate foarte bine, deoarece acarienii se găsesc în acestea, la fel de frecvent ca și în așternuturi. Aspiră și saltelele foarte bine, deoarece acestea sunt recunoscute pentru faptul că rețin celulele moarte ale corpului, praful și implicit acarienii. 

De asemenea, dacă suferi de alergie la acarieni poți face testele specifice de alergii (test alergie acarieni), pentru a ști exact ce tratamente poți lua astfel încât să ții în frâu simptomele.

Nu în ultimul rând, evită locurile cu foarte mult praf, pentru că acesta îți va acutiza problemele respiratorii și reacțiile alergice.

În același timp, curăță foarte bine zona feței și tegumentele. Pielea este cel mai mare organ al corpului uman, așadar trebuie să cureți foarte bine celulele moarte, tocmai pentru a evita contactul cu acarienii. Folosește un săpun blând care să nu irite pielea sau să producă reacții alergice.

Cum scapi de acarieni? 

Curățenia este cel mai important lucru pentru sănătatea ta, așa că ar trebui să stabilești un plan cu ajutorul căruia să poți menține curățenia constantă. Nu este suficient doar un spray anti-acarieni, ci va fi nevoie de măsuri sporite de protecție. În cazul acarienilor, este foarte important să aspiri locuința de cel puțin 2 ori pe săptămână. 

Se pot aspira de asemenea tapițeriile, cuverturile, păturile și draperiile, pentru că acestea articole textile sunt în sine elemente în care se găsește praful. Un uscător de rufe poate reduce cantitatea de scame pe care o produc aceste textile și care se regăsește în atmosferă.

Șterge mobilierul de praf, având grijă să cureți cârpele după utilizare sau să folosești aspiratoare speciale pentru suprafețe mici.

Igiena și curățenia în locuințe se ramifică asupra oricărui aspect al sănătății umane, nu doar la nivelul alergiei la acarieni. O casă igienizată și curată înseamnă absența virusurilor, a microorganismelor și a bacteriilor, iar acest lucru este deosebit de important pentru sănătatea umană.

Free Side view of delighted mom and little girl lying on bed in bright bedroom and playing together while relaxing during weekend and looking at each other Stock Photo

Sursa foto: pexels.com

Prevenția acarienilor în HoReCa: Hoteluri & Pensiuni

Dincolo de a avea o casă curată și igienizată, este la fel de important ca și locurile pe care le frecventăm să fie curate. În domeniul HoReCa este deosebit de important să existe o protecție superioară la acarieni, mai ales că vorbim despre fluxuri mari de persoane și de suprafețe mari, folosite frecvent.

Este nevoie așadar ca prevenția în domeniul HoReCa să vizeze următoarele practici care pot preveni apariția acarieniilor:

– spălarea lenjeriilor și a textilelor din camere, restaurante, cafenele sau hoteluri – este foarte important ca spălarea elementelor textile să se facă în unități speciale, la temperaturi foarte ridicate, sterilizând astfel materialele textile.

– dezinfectarea suprafețelor- se recomandă folosirea unor aparate speciale pentru dezinfectare, cum ar fi aparatele cu abur sau aparatele care permit aplicarea unor substanțe anti-acarieni și detergenți speciali pentru curățare și igienizare.

– aspirarea – se recomandă un aspirator profesional, care să aibă o putere suficient de mare si filtru HEPA astfel încât să elimine praful, acarienii de saltea și celulele moarte de pe suprafețe. Totodată, pentru igiena bailor comune se pot utiliza uscătoare de mâini cu același sistem bazat pe filtre HEPA care ajută la eliminarea a 99,9% din particulele de praf și alte micro-organisme mai mari de 0,3 microni.

– aerisirea frecventă a camerelor și spațiilor- este nevoie de respectarea regulilor cu privire la fluxul de aer care trece prin interiorul camerelor, deoarece în vederea eliminării virusurilor este nevoie de aer curat. Aerisirea zilnică, măcar câte 2-3 ore pe zi, este foarte benefică pentru a asigura un mediu curat și igienizat.

Curățarea frecventă a pereților și aspirarea prafului asigură un mediu sănătos și curat. Pereții pot capta pe suprafață praf și fum, iar din acest motiv este necesară curățarea frecventă a acestora.

Free Crop woman dusting lamp during housework Stock Photo

Sursa foto: pexels.com

Indiferent de spații, fie că vorbim despre propriile locuințe sau despre locații specifice segmentului HoReCa, toate acestea necesită curățate și igienizare. Acarienii reprezintă cea mai mare provocare a prezentului la nivel de alergii, așadar este nevoie de implementarea unor măsuri foarte stricte de combatere acarieni, care să ne ajute să ne păstrăm starea de sănătate.

HIGIENE LACROIX utilizează cookie-uri pentru funcționarea acestui website. Prin continuarea accesarii, se considera ca ati citit, inteles si ati acceptat politica de utilizare a cookie-urilor.
Accept cookie-urile!

Se incarca